Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител подписа писмо за подкрепа участието на Смесения хор “Добри Чинтулов” в Международен фестивал на сакралната музика

16 март 2011 13:35,
Излъчване: Област Сливен преди 13 години, брой четения: 1278
снимка

Днес, 16 март 2011 г., областният управител г-н Марин Кавръков подписа писмо за подкрепа участието на Смесения хор “Добри Чинтулов” при читалище “Зора” - Сливен в 51-ия Международен фестивал на сакралната музика в гр. Лорето – Италия.

Областния управител препоръча на Министерството на културата да подпомогне финансово участието на Смесения хор “Добри Чинтулов” при читалище “Зора” - Сливен в 51-ия Международен фестивал на сакралната музика в гр. Лорето – Италия. предстоящото участие на хор “Добри Чинтулов” в авторитетния Международен фестивал на сакралната музика в Лорето – Италия. Там съставът ще застане на равни нога с реномирани хорови колективи от осем столици – Москва, Варшава, Прага, Братислава, Белград, Минск, Вилнюс, Манила (Филипините), с хорове от Италия, Германия и Тайван. Безспорно, хор “Добри Чинтулов” е поставен пред голямо изпитание. Затова с не скрито задоволство научаваме, че участниците в хора с голям ентусиазъм се готвят за това отговорно представяне на този световен музикален форум.

Надяваме се, че Националния фонд „Култура”, като вземе под внимание горното, ще подкрепи с финансови средства пътуването на хор “Добри Чинтулов” до гр. Лорето – Италия.

Смесеният хор “Добри Чинтулов” е основан през 1893 г., вече повече от столетие е един от стожерите на музикалния живот в Сливен, оставил ясна диря в живота на поколения сливенци, като защитава с чест музикалното достойнство на своя град и родина по концертните подиуми у нас и в чужбина.

В своята едновековна история хор “Добри Чинтулов” е дал своя голям принос за развитието на българското хорово творчество, като неговият репертоар преди всичко е бил изграждан от творби на български композитори. В същото време колективът е осъществил премиери на хорови песни от Тодор Попов, Димитър Петков, Александър Текелиев, Георги Костов, Петър Льондев, Филип Павлов, Евгений Чешмеджиев, Тодор Григоров-Терес, Бойчо Димов, Евгений Аврамов и др.

През последните десетилетия хорът постигна високо художественото ниво и се нареди в числото на най-добрите смесени хорове в страната. Не случайно той е лауреат на републиканските фестивали и носител на звание „представителен колектив”.

При гостуванията си в чужбина съставът винаги е получавал високи оценки от специалистите и завоюва престижни награди от международни фестивали: голямата награда на Съюза на полските хорове и оркестри от ХІХ-ия Международен фестивал на хоровата песен в Мйендзиздройе – Полша (1984); втора награда (при не присъдена първа) в категорията за смесени хорове и трета награда в категорията за византийско църковно пеене на Международния конкурс за сакрална музика в Превеза – Гърция (1997); трета награда от Международния хоров конкурс в Охрид – Македония (2009).

Областният управител г-н Марин Кавърков отправи и писмо – покана до сдружението на италианските предприемачи в България „Конфиндустрия България” за морална подкрепа и присъствие на техни представители на 51-ия Международен фестивал на сакралната музика в гр. Лорето – Италия