Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Д-р Николова: Нетипично за сезона имаме и варицела

19 януари 2023 21:48, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 2 месеца, брой четения: 222
Д-р Гергана Николова

„Като „Опълченците на Шипка” сме общопрактикуващите лекари. Тъкмо свърши COVID-19, ни удари грипът. Хората сега сме лесен гостоприемник. Нетипично за сезона имаме и варицела – след двугодишната изолация, вирусите лесно ни превземат”. Това каза д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар по NOVA NEWS.

Тя препоръча хората да спазват дистанция и да слагат маска, когато имат гриподобни симптоми и да попитат предварително личния си лекар кога е удобно да отидат на преглед.

„Типично за грипния вирус е да те удари и да те скърши изведнъж. При COVID има постъпателност, човек си мисли, че е бил настинал. При грипа има секрет от очите, носа, при COVID това го няма, но има и пациенти, при които може да има и грип и COVID”, каза д-р Николова.

По думите на държавния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев нищо не е като по учебник. Той прогнозира спад в началото на март и на варицелата, и на скарлатината.

„Сега е времето този вирус (COVID-19) – постепенно да се изравни с останалите вируси. В детските градини и ясли продължават да водят очевидно болни деца”, каза Кунчев и допълни – „Една от първите мерки е да не позволиш контакти на болно със здраво дете”.

„Профилактичните прегледи в България са оставени на отговорностите и на съзнанието на личния лекар”, призна д-р Николова.

„Отговорността за здравето е персонална – не си навреждаш на себе си, ходиш на профилактични прегледи и изпълняваш назначените изследвания. За жените над 30-годишна възраст на всеки две години се полага ехограф на млечната жлеза. Знаете ли колко е важно да открием един рак в началния стадий – тогава, когато той се вижда само инструментално? През 5 години може да правим тестове да се види дали имаме хепатит В или С”, обясни личният лекар д-р Николова.

Източник: NOVA NEWS