Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Ръководството на Областна администрация гостува на Центъра за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания

22 януари 2023 12:29,
Излъчване: Област Сливен преди около 1 година, брой четения: 329
на гости в ЦКОДУХЗ - Сливен

Областният управител Минчо Афузов и заместник-областният управител Антоний Андонов бяха гости на Центъра за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания в Сливен.

Центърът е лечебно заведение за продължително извънболнично лечение и рехабилитация на деца. Финансира се от Министерство на здравеопазването и е разположен в бившия Дом за медико-социални грижи (бившия Дом "Майка и дете") в Сливен. От 2021-ва година предоставя разнообразни почасови медицински и психологически услуги за деца от 0 до 18-годишна възраст с установени физически и ментални увреждания и хронични заболявания. В дейността си Центърът прилага най-добрите национални и европейски практики за рехабилитация и подкрепа на деца с проблеми в развитието.

Екипът на Центъра за комплексно обслужване на деца с увреждания се състои от трима лекари, шест медицински сестри и по двама рехабилитатори, психолози, логопеди и специални педагози. Амбицията му е да предлага високо професионална помощ за всяко дете с установена диагноза или съмнения за ментални, физически или психически отклонения. Центърът е в непрекъснат контакт с личните лекари и педиатрите от област Сливен, тъй като обикновено те първи установяват наличието на някакъв проблем в развитието на детето. Целта е диагностицирането и назначаването на подходящо лечение да стане още в първите няколко месеца от раждането. Това дава много добри перспективи за подобряване на състоянието, а понякога и за пълно излекуване на детето. При започване на лечението, мултидисциплинарен екип разработва и назначава индивидуална програма за всяко дете, включваща комплекс от лечебни процедури, психологически и педагогически дейности. В момента бившата сграда на Дома за медико-социални грижи е значително преустроена и преоборудвана в унисон с най-модерните тенденции в областта на детското развитие. Пространствата са разчупени и сепарирани в различните кътове и кабинети, което дава възможност на специалистите от екипа да влагат креативност и творчество, работейки с децата в една функционална, защитена, комфортна и наситена с модерно професионално оборудване среда. Сред най-често срещаните диагнози на децата, посещаващи дневния Център за комплексно обслужване, са детска церебрална парализа, сензорни увреждания, синдром на Даун, аутизъм, хиперактивност, тревожни разстройства и др. Добрите специалисти, интерактивните занимания и модерното оборудване ефикасно повлияват различни аспекти от детската сензорика, моторика, психика, менталност и виталитет.

"Нашите деца са родителски деца или деца от приемни семейства. Те посещават Центъра няколко пъти седмично, според изготвената от специалистите програма. Условията, в които работим, са, както виждате, много добри, за което сме благодарни на държавните и местни институции и на нашите дарители", каза по време на срещата си с ръководството на Областна администрация д-р Петя Балулова, директор на Центъра за комплексно обслужване на деца с увреждания и хронични заболявания - Сливен. Сред все още нерешените проблеми тя изтъкна липсата на подходящо оборудван автомобил, с който да се транспортират децата от населените места.

От своя страна областният управител Минчо Афузов и неговият заместник - Антоний Андонов, заявиха готовността си да откликнат на всички възникнали проблеми и потребности на новия дневен център, призван да подпомага лечението на деца със специфични диагнози и хронични заболявания от област Сливен.