Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кметът Стефан Радев предлага средствата за сдруженията да се увеличат на 1 милион лева

25 януари 2023 15:34, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди около 1 година, брой четения: 308
Predstoqshta sesiq

Три допълнителни точки предстои да влязат в дневния ред на утрешната и първа за тази година редовна сесия на местния парламент в Сливен. Това обяви днес председателят Димитър Митев на обичайната си пресконференция пред журналисти. Така точките ще станат общо 46. Първата допълнителна е внесеното от кмета Стефан Радев предложение за увеличаване на сумата за енергийното обследване на жилищните сгради. Досега гласуваната от местния парламент сума беше в размер на 300 хил. лв. С оглед на големия интерес от страна на сдруженията на собствениците кметът предлага тя да бъде увеличена на 1 млн. лв. Така всички сдружения, които искат да кандидатстват по програмата за саниране, ще имат възможност да се възползват от общинската финансова подкрепа. Кметът предлага и удължаване на крайния срок за подаване на заявления за общинската помощ, който от 27 януари да се удължи до 3 февруари. По отношение на втората допълнителна точка председателят Митев посочи, че тя касае промяна в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги и предоставяни права на територията на община Сливен. Той поясни, че става въпрос за текстове от Наредбата, които не съответстват на сега действащия Закон за местните данъци и такси и Кодекса за международно частно право и се налага да бъдат премахнати. Третото допълнително предложение е за тръжна процедура.

На сесията утре общинските съветници ще решават още за промяна на сумата на поетия от Общината дългосрочен дълг през 2019 г. по проект, свързан с туризма и подобряване на културната и историческа инфраструктура. Той касае основно ремонт на пътническата въжена линия и на няколко къщи-музеи в Сливен. Причината, по думите на Митев, е недостиг на планираните средства за строително-монтажни работи на някои от обектите, вследствие на високата инфлация. Допълнителните разходи налагат увеличение на сумата на общинския дълг от 3 млн. на 4, 6 млн. лв. Той подчерта, че условията по договора за дългосрочен заем остават същите.

Предстои да бъде гласувано и предложение Общината да кандидатства с проект за модернизация на образователната среда в ОУ „Димитър Петров“ в Сливен. Процедурата е по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Ще бъдат гласувани още отчетите за дейността на местния парламент и постоянните му комисии за второто полугодие на 2022 г., а също и за дейността на Комисията по стипендии за изминалата година.

Годишната програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост, както и утвърждаване на списък на общинските жилища по предназначение за 2023 г., също попадат сред точките в утрешния дневен ред. Общият брой на общинските жилища е 449. От тях са предвидени 195 за предоставяне под наем, 183 - за продажба, ведомствени – 54 и резервни – 17.

На заседанието ще бъде гласувано и упълномощаване на представител на Община Сливен в извънредно заседание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация на обособена територия, обслужвана от „ВиК-Сливен“.

В днешната пресконференция се включиха един от зам.председателите на Общинския съвет Соня Келеведжиева и председателят на Постоянната комисия по общинска собственост и местно самоуправление Керанка Стамова.

Сесията е насрочена за 9 ч. на 26 януари в зала „Май“.