Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Бивш генерал от НАТО стана новият президент на Чехия

29 януари 2023 20:06, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 месец, брой четения: 204
Петр Павел

Петр Павел, бивш председател на военния комитет на Организацията на Северноатлантическия пакт (НАТО), стана новият президент на Чешката република в събота, съобщи Ал Джазира.

61-годишният Павел победи милиардера Андрей Бабиш на балотаж, за да замени противоречивия президент Милош Земан, когато той се появи като нов чешки президент. Бивш военен генерал, Павел получи повече от 58 процента от гласовете, според чешката статистическа служба.

„Бих искал да благодаря на онези, които гласуваха за мен, а също и на тези, които не са гласували, но дойдоха до урните, защото ясно показаха, че почитат демокрацията и се грижат за тази страна“, каза Павел, цитиран от Al Jazeera, който говори след изборите победа.

Той беше явен поддръжник на Европейския съюз и НАТО, виждайки бъдещето на Чешката република като неразривно свързано с тяхното членство.

Отново и отново Павел също е изразявал подкрепата си за страната да предостави военна и хуманитарна помощ на Украйна по време на конфликта с Русия, според Ал Джазира.

По-специално, тъй като нито един от осемте първоначални кандидати не получи абсолютно мнозинство на първия тур на гласуването преди две седмици, изборът беше решен на втори тур на балотаж между Павел и Бабиш.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com