Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Представят изложба с вещи на знакови личности за българската история

31 януари 2023 11:26, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 месец, брой четения: 175
...............................................

В Националния военноисторически музей (НВИМ) ще бъде открита изложба „Памет за бъдещето“. Тя се открива на 31 януари (вторник) от 16:00 часа.

След 2-годишно прекъсване, музеят подновява традицията в началото на всяка година да представя част от най-любопитните експонати, дарени през предходните години. Сред тях са вещи на знакови за българската история личности и артефакти, получени от структури на Министерството на отбраната.

В изложбата са представени емблематични експонати като ръкописни записки на ген.-майор Георги Абаджиев, германска офицерска раница от Първата световна война, принадлежала на ген.-майор Марко Никифоров, саби на известната офицерска фамилия Кутинчеви, походна манерка от Балканската война и щик за пушка “Манлихер” на родоначалника на българската батална живопис Ярослав Вешин и други.

Сред по-съвременните артефакти е и летателен гащеризон и пилотски знаци на ген. Михо Михов.

На събитието ще бъдат връчени дарителски грамоти и билети за целогодишен безплатен достъп до Националния военноисторически музей и неговите филиали.

В последното издание на изложбата преди пандемията - в началото на 2020 г.- пред публиката са били представени близо 900 артефакта.

Източник: БНР
Снимка: Национален военноисторически музей