Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Над 500 души празнуват на Трифоновден в Ямбол

01 февруари 2023 16:07, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 месец, брой четения: 201
Свети Трифон

Днес Българската православна църква почита паметта на Свети Трифон. В житейския си живот той се бил отдал на лечителството. Посечен е с меч по заповед на император Траян Деций, тъй като отказал да се отрече от християнската си вяра.

Светецът бил роден в град Апамия, провинция Фригия, която се смята за прародина на лозата и виното. Това е и причината, поради която в България се почита като покровител на лозята и лозарите.

Празникът е част от три последователни дни, наречени Трифунци. Днес е празник и на соколарите, градинарите и кръчмарите.

На този ден се извършва ритуално зарязване на лозята. Обичаят повелява стопанката на къщата да стане рано и да опече обреден хляб, украсен с лозово листо. Вари се и пиле, а в бъклица се налива от най-хубавото вино. Всичко се поставя в шарена торба и с нея стопанинът се отправя към лозето.

В Ямбол празнуват 544 души, от които 443 са жени, а 101 – мъже.

Най-разпространеното име сред дамите е Радка с 427 представителки, а след нея се нарежда Маламка с 11, съобщават от Община Ямбол. Списъкът продължава с имената Гроздана – 4 и Трифонка – 1.

При господата името Радко е най-многобройно – 60 именици. Втори по популярност са Трифон и Гроздан с 8, а след тях остава Рачо-2.

 

Честит празник!