Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Книжната продукция на сливенски автори през 2022 г. ще бъде представена в библиотека "Сава Доброплодни" на 3 февруари

02 февруари 2023 09:23, Връзки с обществеността
Излъчване: Община Сливен преди около 1 година, брой четения: 326
---

Над четиридесет и пет книги на автори от Сливен и региона, издадени през 2022г., ще

бъдат представени на 3 февруари /петък/ 2023г., от 17:00ч., в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, в рамките на първия за годината Петъчен литературен салон.

Прегледът на годишната книжна продукция на сливенските автори се провежда от

библиотеката вече повече от двадесет и пет години като целта на превърналото се в традиция литературно събитие е да се отбележат като литературен факт издадените през изминалата година книги, да се акцентира върху творческите постижения на представените автори и новото и различното, което те предлагат на своите читатели, да се анализират тенденциите в книгоиздаването в региона и не на последно място да се провокира интереса на читателите към новоиздадените книги.

Голямо е жанровото разнообразие на включените в представянето книги. В раздел

„Поезия” ще бъдат представени 9 книги с поезия, между които юбилейното издание

„Събрано“ на Радой Ралин, „Избрана лирика“ на Валентина Радинска, стихосбирките на

Веселин Веселинов, Катрин Федина, Дора Чолакова-Илиева, Стефан Стоянов, Даниела

Иванова, Николай Русев и сборникът с епиграми на Щилиян Щилиянов.

Сред книгите включени в раздел „Проза” са издадените през 2022г. романи на Камен

Васевски, Росица Добрева и Луиза Абраамян; сборниците с разкази от Петя Александрова, Василен Васевски, Михаела Димитрова и др. С две нови детски книги е представен раздел „Детска литература” – „Стихчета за мишчета и въртоглави крави” на Петя Александрова и „Гостенче от града” на Дора Куршумова.

През 2022г. е най-голям броят на издадените книги от раздел ”Отраслова литература”. Те включват изследвания за историята, бита и традициите на Сливенския край, както и родови изследвания, биографии, сборници с доклади от научни форуми, литературоведски и изкуствоведски изследвания, спомени, интервюта, библиографски издания, летописи, албуми, каталози на изложби, учебници и учебни помагала.

В представянето са включени и няколко издания на  РБ „Сава Доброплодни”: уникалният био-библиографски указател „Добри Чинтулов” издаден по повод 200г. от рождението на бележития сливенец, както и изданията реализирани в рамките на XXIV Национален фестивал на детската книга – Сливен, 2022: сборникът с доклади от кръгла маса с международно участие „Изкуството да се пише за деца днес - между модерните послания и фантазния свят”, сборникът с наградени творби от Национален литературен конкурс „Истории от магазинчето за щастие”, както и каталог от изложба илюстрации на Сотир Гелев – носител на Националната награда „Константин Константинов” – категория „Илюстратор” за 2021г.

Продукцията на сливенските автори по традиция ще бъде представена от Тенко Тенев –

поет, председател на Дружеството на писателите в гр. Ямбол /за раздел „поезия”/ и от

литературния критик Димитър Бечев – директор на Регионална библиотека „Г.С.Раковски” – гр. Ямбол /за раздел „проза”/. Водещ на представенето ще бъде журналистката Нели Димитрова.