Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Покана към партиите и коалициите за участие в консултации за състава на Районната избирателна комисия за изборите на 02.04.2023 г.

02 февруари 2023 16:12,
Излъчване: Област Сливен преди около 1 година, брой четения: 455

До парламентарно представените партии и коалиции,

До други партии и коалиции

С Указ № 28 от 02 февруари 2023 г. /обн. ДВ, бр. 11 от 02 февруари 2023 г./ Президентът на Република България насрочи избори за Народно събрание на 02 април 2023 г. С Решение № 1584-НС от 2 февруари 2023 г. Централната избирателна комисия определи изискванията за провеждане на консултациите за определяне съставите на районните избирателни комисии.

На основание чл. 60, ал. 1 от Изборния кодекс на 05 февруари 2023 г. (неделя), от 10:00 часа, в зала „Георги Данчев”, партерен етаж в сградата на Областна администрация Сливен, ул. „Димитър Добрович“ № 3, ще се проведат консултации за определяне състава на Районната избирателна комисия на Двадесет и първи многомандатен избирателен район – Сливен за насрочените на 02 април 2023 г. избори за Народно събрание.

Съгласно чл. 60, ал. 1 и 2 от Изборния кодекс консултациите са публични, като освен парламентарно представените в 48-то Народно събрание на Република България партии и коалиции, в консултациите могат да участват и други партии и коалиции, които не са представени в 48-то Народно събрание.

Съгласно чл. 60, ал. 3 и 4 от Изборния кодекс и Решение № 1584-НС от 2 февруари 2023 г. на Централната избирателна комисия партиите и коалициите, които ще участват в консултациите следва да представят:

- писмено предложение за състав на районната избирателна комисия, което съдържа имената на предложените лица, единен граждански номер, длъжност в комисията, образование, специалност, телефон за контакт и партията или коалицията, която ги предлага;

- заверено от партията копие на удостоверението за актуално правно състояние на партията, издадено не по-рано от датата на насрочване на изборите – 31 януари 2023 г. (в случай на невъзможност да се спази срокът, е допустимо представяне на удостоверение, издадено по-рано), или заверено от представителя на коалицията копие от решение за образуване на коалицията, с което се удостоверяват пълномощията на лицата, представляващи съответната партия или коалиция;

- пълномощно от лицата, представляващи съответната партия или коалиция, в случаите, когато в консултациите участват упълномощени лица;

- копие от диплома за завършено висше образование или оригинал на уверение за завършено висше образование от съответното висше училище (в случай, че все още няма издадена диплома); в случай че документът за завършено висше образование е издаден на чужд език, същият се представя задно с легализиран превод на български език;

- предложение на партиите и коалициите за резервни членове, които да заместят предложените от тях лица в случаите по чл. 51, ал. 2 ИК или когато член на комисията не участва в заседанията й повече от 10 дни. Предложението за резервните членове следва да отговаря на чл. 60, ал. 3, т. 1 от ИК.

- декларация за съгласие от всяко лице да бъде предложено за член на РИК и че отговаря на изискванията на Изборния кодекс (приложение към Решение № 1584-НС от 2 февруари 2023 г. на ЦИК).

При явяването на консултациите представляващите съответната партия или коалиция от партии, следва да се съобразят с изискванията на Решение № 1584-НС от 2 февруари 2023 г. на ЦИК относно провеждането на консултациите, което е публикувано на интернет страницата на ЦИК.