Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Почина модният дизайнер Пако Рабан

04 февруари 2023 09:17, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 месец, брой четения: 205
Пако Рабан

Роденият в Испания дизайнер Пако Рабан, прочул се с космическите си модели през 60-те години и със своите парфюми, почина на 88 години в Портсал, Бретан, Франция, съобщи "Ройтерс".

Смъртта на Франсиско Рабанеда и Куерво, както е рожденото му име, беше потвърдена от говорител на испанската група Puig, която контролира марката му, след като той се оттегли преди две десетилетия.

Компанията заяви, че той е "белязал поколения с радикалната си визия за модата и неговото наследство ще продължи да живее", предаде Би Би Си.

Роден в село в испанската Баска област през 1934 г., Рабан израства във Франция и учи архитектура в Училището за изящни изкуства в Париж.

Започва своята модна кариера, създавайки бижута за "Живанши", "Диор" и "Баленсиага". Отваря собствена модна къща през 1966 г.

Използва в работата си неконвенционални материали като метал, хартия и пластмаса.

Първата му колекция, която той описва като "неудобни за носене рокли, изработени от съвременни материали", представлява парчета, направени от пластмасови ленти, свързани с метални пръстени, носени от боси модели на презентация в луксозен парижки хотел.

Източник: dnevnik.bg
Снимка: Ройтерс