Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

ЦИК ще решава за заместник-председателите на Районната избирателна комисия в Сливен

05 февруари 2023 12:26, Димитър Милков (Областна администрация Сливен)
Излъчване: Област Сливен преди около 1 година, брой четения: 366
консултациите днес

На проведените тази сутрин консултации с политическите сили за състав на Районната избирателна комисия в 21 сливенски избирателен район, не бе постигнато съгласие за двамата заместник-председатели на комисията.

В консултациите участваха упълномощени представители на ГЕРБ – СДС, коалиция „Продължаваме промяната“, ДПС, партия „Възраждане“, коалиция „БСП за България“, коалиция „Демократична България – обединение“ и коалиция „Български възход“. Те преминаха в дух на толерантност и колегиалност.

След надлежно представяне на пълномощията за участие в преговорите, партиите и коалициите направиха своите предложения за председател, заместник-председатели и секретар на Районната избирателна комисия.

С консенсус между политическите сили, за председател на РИК бе посочена Росица Тодорова. Тя няколко пъти е заемала поста председател на Районната избирателна комисия и същевременно е председател на Общинската избирателна комисия, която има четиригодишен мандат. С пълен консенсус бе одобрено и предложението на ДПС за секретар на РИК – Фатме Мустафова, също с дългогодишен опит в работата в комисията.

Единственото непостигнато съгласие по време на днешните консултации за състав на Районната избирателна комисия в Сливен, бе за двамата ѝ заместник-председатели. Предложенията за заместник-председатели на РИК бяха три: Елизабет Кендерян, предложена от „Продължаваме промяната“, която бе председател на комисията и на последните парламентарни избори на 2 октомври 2022 г., Мария Чомпова, предложена от коалиция „БСП за България“, също със завиден опит като член на Районната и Общинската избирателна комисия и Сребрина Ганушева, предложена от партия „Възраждане“. Тя бе член и говорител на Районната избирателна комисия на изборите през октомври. Протоколът от проведените днес консултации и предложенията за състав и ръководни постове в РИК още днес ще бъдат изпратени в Централната избирателна комисия. В нейните прерогативи е да се произнесе за окончателния състав и ръководство на Районната избирателна комисия в 21 многомандатен избирателен район.