Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Прокуратурата прекрати делото срещу Пламен Узунов и Пламен Бобоков

06 февруари 2023 16:28, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 месец, брой четения: 185
Пламен Узунов (вляво) и Пламен Бобоков

Прокуратурата е прекратила делото срещу секретаря на президента по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков. Това съобщиха от Софийската градска прокуратура, като в съобщението двамата са изписани с инициали П.У. и П.Б., но че става въпрос за Узунов и Бобоков се разбира от делата, за които правят уточнение от държавното обвинение.

Наказателното производство срещу Узунов и Бобоков беше образувано на 18 юни 2020 г. Двамата бяха обвинени за престъпен сговор за времето от ноември 2019 г. до края на януари 2020 г., както и за престъпления по служба от страна на Узунов.

На 9 юли 2020 г. служители на МВР и Специализираната прокуратура влязоха в президентството, като тогава бяха арестувани Узунов и Бобоков. Акцията предизвика масови протести срещу тогавашното правителство на Бойко Борисов, както и срещу главния прокурор Иван Гешев.

От прокуратурата съобщиха още, че продължава разследването срещу Пламен Бобоков и брат му Атанас, бившия заместник-министър на околната среда Красимир Живков и още трима - Ирена Христова, Васил Коцев, Николай Миховски. Шестимата са обвинени за участие в престъпна група, извършила престъпление по служба, лъжливо документиране, опасно управление на отпадъци и незаконен превоз, както и избягване плащането на данъци.

Софийската градска прокуратура е уточнила пред БТА, че Софийският апелативен съд е върнал делото на държавното обвинение заради процесуални нарушения. Предстои прецизиране на обвиненията и тяхното предявяване на обвиняемите, след това - отново внасяне на делото в съда и насрочване на разпоредително заседание.

По делото бяха разпитани над 200 свидетели, назначени бяха множество експертизи. Обвинителният акт на Специализираната прокуратура бе внесен в Специализирания наказателен съд на 8 февруари 2021 г. Съдът насрочи разпоредително заседание, но същото бе отлагано многократно поради неявяване на един от обвиняемите по здравословни причини. На 9 декември 2021 г. делото бе върнато на прокуратурата за отстраняване на процесуални нарушения.

На 8 април 2022 г. отново бе внесен обвинителен акт за разглеждане, съдебното дело обаче така и не започна до закриването на специализираното правосъдие. Впоследствие бе прието за разглеждане по компетентност от Софийския градски съд, който даде ход на делото на 15 ноември м.г. Защитата обаче е обжалвала пред горната инстанция, Апелативният съд е приел доводите за нарушения в обвинителния акт и е върнал делото на прокуратурата.

Узунов и Бобоков ocъдиxa пpoĸypaтypaтa зa бeздeйcтвиe пo пoвдигнaтитe им oбвинeния и нapyшeнo пpaвo нa paзглeждaнe нa дeлoтo им в paзyмeн cpoĸ. На 23 декември 2021 г. Coфийcĸият гpaдcĸи cъд реши, че пpoĸypaтypaтa трябва да плати на всеки от двамата пo 3000 лв. oбeзщeтeниe плюс aдвoĸaтcĸи paзнocĸи, дъpжaвни тaĸcи и дp. През ноември 2022 г. двамата осъдиха държавното обвинение за втори път, като на всеки от тях съдът присъди обезщетение в размер на 10 хил. лв.

Източник: dnevnik.bg