Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Регионален събор „Маскарадни игри“`2023 в село Желю войвода

11 февруари 2023 13:15, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Общински съвет - Сливен преди около 1 година, брой четения: 397
Subor

С шествие на кукерските групи днес започна традиционният Регионален празник „Маскарадни игри“ в сливенското село Желю войвода. Атрактивната проява се завръща след двегодишно прекъсване. В тазгодишното издание участват 12 самодейни състави от населените места в региона и страната.

Официалното начало даде кметът на община Сливен Стефан Радев, който отбеляза, че тези прояви поддържат живи българския дух и традиции, и ще пребъдат във времето, благодарение на такива събори.

„Поздравявам ви за старанието за запазване на родните традиции. Регионалният събор е символ на нашата любов към българските обичаи и съхраняването им през годините", заяви още Стефан Радев.

Приветствие към участниците и гости отправи и кметът на селото Стоян Генов. Той благодари на Общината и на кмета за подкрепата, както и на всички участници в събора. Сред присъстващите на официалното откриване бяха още председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници, зам.кметът по хуманитарните дейности Пепа Чиликова, кметове на населени места и кметски наместници, граждани.

Празникът на маскарадните игри е със състезателен характер. Традиционен е и се провежда всяка година в Сливенска община, със смяна на домакинството на селищата. Целта му е да стимулира процесите на проучване на маскарадната обредност, съхраняване и популяризиране на локалната и регионалната традиции.

Сред обичаите, които се представят днес, са „Бабинден”, „Кукувден”, „Джаркане на стрели“. Всички групи получават сувенир и диплом за участие, а за класираните на първо, второ и трето място са осигурени парични награди. Изпълненията на участниците оценява жури в състав: председател – доц. д-р Владимир Демирев – фолклорист и етнолог към БАН и членове- Добринка Славова - уредник в отдел „Етнография“ в РИМ „Д-р Симеон Табаков“-Сливен и Станка Иванова–хореограф.

Представянето на колективите се осъществява тематично в рамките на традиционния годишен календар на обредния цикъл следните категории:

- зимна маскарадна обредност;

- пролетна маскарадна обредност;

- лятна маскарадна обредност;

- семейна маскарадна обредност

По време на събора ще се проведат конкурси:

- за най–точно възпроизвеждане на обред с подчертани специфики на фолклорната култура от съответното селище;

- за най-точно възпроизвеждане на фрагмент от обред;

- за обредно облекло, маска, реквизит и вярната им реконструкция.

Организатор е Община Сливен, кметството на с. Желю войвода и НЧ „Даскал Димитър Димов 1908”.

Снимки

SuborSuborSuborSuborSuborSuborSubor