Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител участва в международна конференция за предизвикателствата пред продоволствената сигурност в Европа

13 февруари 2023 13:42,
Излъчване: Област Сливен преди около 1 година, брой четения: 468
конференцията в София

Областният управител Минчо Афузов взе участие в международна конференция, посветена на новите предизвикателства в земеделието.

Дискусията се проведе в рамките на Балканската среща „Да изхраним Европа по време на криза – предизвикателства и възможности на стратегията „От фермата до трапезата“, която се проведе на 10 и 11 февруари в София. Събитието бе организирано от Министерство на земеделието и в него участваха делегации от Румъния, Гърция, Хърватия, Черна гора, Косово и Словения.

Във форума, иницииран от евродепутата Сергей Станишев, се включиха министърът на земеделието Явор Гечев, вицепремиерът по европейските въпроси (2013-2014 г.) Зинаида Златанова, Иво Христов, Асим Адемов и Радан Кънев - членове на Европейския парламент, Клара Агилера и Кармен Аврам, депутати в ЕП и членове на Комисията по земеделие и развитие на селските райони, Роксан Фелър - генерален секретар на Animal Health Europe, Даниел Паркър от Slate Hall Veterinary Services, Александър Антон - генерален секрета на European Dairy Association, Бърт Стийнберг - генерален секретар на AVEC European Poultry Meat Sector, Александър Дьоринг - генерален секретар на FEFAC European Feed Manufacturers’ Federation, проф. Живко Кръстанов от Земеделски институт - Стара Загора, Крум Неделков и Георги Събев, заместник-министри на земеделието и др.

„Кризите се преодоляват, но паралелно ни учат и показват, че съвременният аграрен отрасъл изисква мултидисциплинарни действия за постигане на растеж и компенсиране на загубите“, посочи земеделският министър Явор Гечев. По думите му, селското стопанство е изключително важен сектор в икономиката в световен мащаб и стратегическото му значение непрекъснато нараства. Нужна е трансформация, съобразно новите глобални условия. Целта е да се утвърждават съвременни модели на устойчивост и растеж за постигане на продоволствена сигурност и справедливо икономическо и социално развитие. „Това може да бъде постигнато чрез пълноценното използване на науката“ отбеляза министър Гечев.

Освен актуалните теми, свързани с предизвикателства пред продоволствената сигурност, породени от икономическите трудности, участниците коментираха последиците и начините за справяне с инфлационните процеси. Други теми на дискусиите бяха достъпът до суровините и транспортните коридори.

Според участниците, глобални кризи - като изменението на климата, увеличаването на населението, заплахата от глад и недохранване в някои региони на света, както и последиците от пандемията от Ковид-19, оказват пряко влияние върху земеделския сектор. Тези фактори излагат продоволствената сигурност на риск, като прекъсват веригата на доставки и повишават значително цените.

Всички участници в конференцията подчертаха важността и необходимостта от работа на регионално ниво, с цел насърчаване на местното производство и късите вериги на доставки. „Тази дискусия поставя основата на обмяна на опит и добри практики между държавите от Балканите като начин за повишаване на конкурентоспособността и устойчивостта на земеделието“ подчерта министър Явор Гечев. Той допълни, че за постигането на това е необходима повече ангажираност както от страна на правителствата, така и на неправителствените организации и земеделските производители.