Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Какво трябва да знаете преди да се отправите към риболовен магазин за първи път?

16 февруари 2023 08:31, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Без източник преди около 1 година, брой четения: 406
Какво трябва да знаете преди да се отправите към риболовен магазин за първи път

Казват, че риболовът е дейност, която бързо прераства от хоби в истинска страст. Били сте на риба с приятели, просто ей така, за компания, и вече сте силно запалени по този вид активност сред природата. За да станете истински рибар обаче не е достатъчно да посетите специализиран риболовен магазин, откъдето да си набавите необходимите рибарски принадлежности. Нужни са преди всичко знания и ние ще ви предложим няколко полезни съвета в следващите редове.

Влияние на цветовете и светлината върху риболова

Рибата различава много добре цветовете във водна среда и бива силно привличана особено от червения цвят. Поради тази причина много рибари използват червено риболовно влакно за лов на хищници, а също ларви, които придобиват ярък цвят във водата. Когато купувате плетено или монофилно влакно от риболовен магазин, трябва да вземете предвид цвета на продукта, в зависимост от целевата риба, която планирате да ловите.

Има обаче и случаи, когато такъмът трябва да остане напълно невидим. В този случай е важно да се съобразите с цвета на водата във водоема. Той често се определя от сезона, наличието на растителност по дъното и от това в каква водна среда ще ловите – река, поточе, езеро или язовир. Цветовете на примамките винаги са искрящи и ярки.

Светлината при нощен риболов е изключително важна. Мощен LED фенер или челник е продукт, който можете да закупите както в реалния свят, така и от онлайн риболовен магазин. Светлината не само ще ви помага да се движите безопасно и да работите прецизно с такъмите, но и да привличате рибата.

Прието е, че светлината привлича платика, налим и сом, но шаранът я избягва. Запознайте се с навиците на различните видове риби, така че, отивайки на лов за някой от видовете, да бъдете отлично подготвени за успешен и безопасен риболов. Ако не знаете кой цвят коя риба привлича, попитайте продавача. Обикновено с търговия на рибарски такъми се занимават опитни рибари.

Влияние на времето върху рибите

Когато атмосферното налягане се понижи, рибата се издига на повърхността на водата и обратно - когато налягането се повиши, се спуска към дъното. При стабилно атмосферно налягане и югозападен вятър кълването обещава да бъде често и положително. Но когато наближи гръмотевична буря, рибите просто спират да кълват.

При големи горещини сладководните риби търсят хладна вода, криейки се под скали и близо до извори. По време на спад в нивото на водоемите рибата се отдалечава от брега и се спуска към дъното, а кълването значително отслабва или изчезва напълно. Когато нивото на водата се нормализира, рибата се успокоява и кълването се възобновява.

Как е най-лесно и удобно да закупите първите си риболовни принадлежности?

Изборът дали да пазарувате онлайн или от физически риболовен магазин зависи най-вече от липсата или наличието на достатъчно свободно време. Ако работите усилено и само уикендите ви са свободни за излет край реката, онлайн покупката на нужните рибарски принадлежности изглежда по-удачния вариант.

Покупката на първата въдица е желателно да се направи на място във физически търговски обект. Необходимо е да усетите пръчката в ръката си и да прецените дали ще ви бъде удобна като тегло и вид на ръкохватката. Препоръчваме да се доверите на приятел, който да ви консултира при първото пазаруване от магазин за риболовни стоки.