Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Десислава Танева очаква да се стигне до споразумение със зърнопроизводителите

19 март 2011 10:19,
Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен преди 13 години, брой четения: 2098
001

Депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията по земеделие и гори в Народното събрание Десислава Танева заяви, че се надява да се стигне до споразумение със зърнопроизводителите заради планираните от тях протестни действия в понеделник. „Ние разговаряме и се надявам, че ще стигнем до споразумение. Годината беше добра. Имаше увеличение на субсидиите, въпреки финансовата кризата. Надявам се да постигнем един разумен диалог с тях. Всички точки от меморандума между правителството и Националната асоциацията на зърнопроизводителите (НАЗ) са в процес на изпълнение в рамките на възможностите. Например това, което към момента все още не е финализирано от исканията на зърнопроизводителите, е нотификацията за акциза на горивата. Такава нотификация беше изготвена и се надявам, че до средата на годината тя да бъде готова”, каза Танева. Според нея всички останали договорки са изпълнени или се изпълняват и плащанията се извършват.

В процес на изпълнение са исканията по отношение на данъчните облекчения на земеделските производители. „Надявам се, че до другата седмица ще имаме готовност за промяната в Закона за облагане на доходите на физическите лица, с което ще отговорим на техните искания. Затова се надявам и този проблем да бъде решен за 2011 г. Водим разговори. Мога да дам за пример нещо, което сме обсъждали и сме го изпълнили. Става дума за данъчните облекчения при инвестиции в Закона за корпоративното подоходно облагане, който влезе в сила от 2010 г. Нотификацията за това бе получена преди 31 март, така че това е изпълнен ангажимент”, допълни депутатът.

Танева информира, че в сряда на заседанието на Комисията по земеделие и гори ще бъдат изслушани министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов и изпълнителният директор на ДФЗ Светослав Симеонов. Ще се засегне въпросът с изплащането на субсидиите. Тя изрази удовлетворение, че плащанията са стартирали навреме – на 14 март, но има процедури, които няма как да бъдат пренебрегнати или да не спазят и най-вероятно това е причината да бъдат забавени. „Надявам се, че това, което трябва да се направи като проверки, като изчистване на застъпванията, да стане възможно в най-кратък срок”, каза Десислава Танева. Тя не вижда основания за оставката на земеделския министър. Според нея стриктното изпълнение на процедурите по регламенти, по които България е страна и забавянето с три дни не е основание за оставка на министъра. „Напротив – в година на криза, в година, в която други съседни страни нямаха изобщо национални доплащания за земеделските производители и получиха по-малко средства, отколкото предходната година, нашият министър постигна успех, като защити бюджет, който е и по-висок от предната година. Това е безспорен категоричен успех в такава финансова година”, допълни Танева.