Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

На 23 февруари - бароков концерт с музиката на Вивалди в зала "Сливен"

17 февруари 2023 10:01, Връзки с обществеността
Излъчване: Община Сливен преди около 1 година, брой четения: 333
бароков концерт Сливен

В четвъртък 23 февруари, от 18.30ч. в зала “Сливен”, ще чуем изключителен бароков концерт с музиката на Антонио Вивалди. Подобен проект, много рядко става достояние на публиката извън столицата. Оригинални инструменти, изпълнители от най-високо световно равнище и великолепна програма, подбрана с вкус и разбиране. Симфоничен Оркестър-Сливен ще има удоволствието да си партнира на сцената с един наистина звезден каст.

 

Известната цигуларка Зефира Вълова е музикант с неизчерпаема енергия, творчески потенциал, неуморна страст и апостолска отдаденост. Изключителен професионалист, тя е високо ценена по целия свят и работи с най-добрите барокови ансамбли в Европа. Впечатляващата й дискография включва записи за Brilliant Classics, Channel Classics, Alpha, Deutsche Grammophon, Българска национална телевизия и радио.

Тя е идеолог и артистичен директор на фестивала “Изкуството на барока” и благодарение на нея година след година в София идват най-големите имена в този жанр, за да направят достояние на местната публика онези творчески търсения, които са озарявали Европа преди векове, а и днес ни дават късче светлина в трудните времена на хаос и противопоставяния. Сега идва и в Сливен.

 

В концерта ще се включи и цигуларката Кремена Оксенкруг, директор на Симфоничен Оркестър-Сливен, която също има зад гърба си сътрудничество и опит с някои от най-известните барокови музиканти в света като Федерико Мария Сарделли, Франческо Фанна, Рикардо Минази, Sonatori de la Gioiosa Marca, Франсоа Лазаревич и др.

 

Виолончелистката Линда Манчева е посветила своята музикална кариера на „исторически информираните изпълнителски практики“. Специализира бароково чело в Университета за изкуства в Берлин, лауреат е на международни конкурси за барокова камерна музика в Германия и Италия, стипендиант е на фондация Йехуди Менухин „LiveMusicNow“. Концертира на сцената на Фестивал за старинна музика в Утрехт, Бахово Биенале във Ваймар, Фестивал Ван Васенаер в Амстердам, фестивал „Изкуството на барока“ и много други в Монреал, Токио, Санкт-Петербург, Буенос Айрес. Регулярен член е на ансамблите Les passions de l’ame (Швейцария), L’arte del mondo и Harmonie Universelle (Германия), Les Ambassadeurs (Франция).

 

Универсалният музикант Марио Солацо е роден в Неапол и е основател и директор на звукозаписната компания NovAntiqua Records. Той редува дейностите си на пианист и фортепианист с тези на клавесинист и диригент, разчитайки на обширен репертоар, вариращ от барокова до съвременна музика със силна връзка с операта и музикалния театър. Един от последните му дискове “Diminuzioni all'improvviso”, сесия от импровизации на клавесин в различни стилове от бароковата епоха е записан за една нощ, и е номиниран за Preis der Deutschen Schallplattenkritik 2022.

Изнасял е концерти за най-реномираните фестивали и концертни сезони в Европа. От 2006 г. е професор в Istituto Superiore di Studi Musicali Vecchi-Tonelli в Модена, където работи и с българската оперна легенда Райна Кабаиванска.

 

Фабиано Мерланте ще представи два инструмента, които сливенската публика ще чуе за първи път - тиорба и барокова китара!

Невероятно активен музикант, който работи с най-престижните барокови камерни ансамбли и концертира в Италия, Австрия, Южна Корея, Хърватия, Франция, Германия, Норвегия, Холандия, Полша, Румъния, Словения, Испания, Швейцария и мн.др. Неговите записи редовно се излъчват по телевизионни и радио канали като RAI (Италия), ORF (Австрия), Radio France (Франция), NDR (Германия) и Dwójka (Полша). Преподавател, изследовател и специалист по старинни инструменти, той ще превърне сливенската барокова вечер в истинска сензация.

 

Подобен уникален спектакъл е комплимент за нашия град, а билетите свършват изключително бързо.

 

 

Снимки

бароков концерт Сливен бароков концерт Сливен