Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

150 ГОДИНИ ОТ ОБЕСВАНЕТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

18 февруари 2023 08:15, Мария Павлова (РИМ Сливен)
Излъчване: Регион.Ист.Музей-Сливен преди около 1 година, брой четения: 307
ЛЕВСКИ

Делят ни 150 години от паметната дата 18 февруари 1873 г., когато в покрайнините на София е изпълнена смъртната присъда на Васил Левски. В името на свободата загива една от най-бележитите и обичани български личности: родолюбец, революционер, политик и идеолог.

 

Той е заловен на 27 декември 1872 г. от турските власти в Къкринското ханче. До последно заптиетата не знаят кого арестуват. Едва когато е отведен в Търново, Васил Левски е разпознат и изпратен да се изправи пред Софийския съд. От 5 до 9 февруари 1873 г. е подложен на разпити пред извънредната следствена комисия. Процесът срещу Левски остава скрит. За него не пишат нито турската, нито световната преса. В заключителния протокол от 14 февруари 1873 г. е издадена смъртната му присъда, по-късно потвърдена от султан Абдул Азис.

 

На 18 февруари 1873 г. Левски е обесен, а вестта за смъртта на Апостола зловещо отеква в сърцата на българското население. Един от главните организатори и водачи на националноосвободителното ни движение през XIX век загива. Неговият житейски път и епистоларното му наследство носят ценни послания и завети, които следва да служат за пример на поколенията след него.

 

В последните думи на Апостола на свободата за пореден път се потвърждава неговата самоотверженост и отдаденост към националноосвободителното движение:

 

„Каквото съм правил, в полза народу е. Моли се, отче, не за мене, а за отечеството България.“

 

Виктория Михнева – уредник в отдел „История на България XV – XIX в.“ към РИМ – Сливен