Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Сливен ще отбележи Международния ден на хората с редки болести

24 февруари 2023 13:49, Връзки с обществеността
Излъчване: Община Сливен преди около 1 година, брой четения: 355
---

Сливен ще отбележи Международния ден на хората с редки болести - 28 февруари, след две години прекъсване поради ковид пандемията. Организатор на събитията е председателят на Националната асоциация па мукополизахаридоза - Десислава Христакева, със съдействието на Община Сливен.

На 26 февруари от 11.30 ч. ще се проведе молебен за здраве за хората, страдащи от редки болести в Катедрален храм „Св. Димитър“. На 27 февруари ще се проведе посещение на Дневния център за деца и възрастни хора с увреждания „Св. Стилиян Детепазител". На 28 февруари - вторник, от 11.00 ч., по традиция, под Стария бряст ще бъде разположена маса с информационни материали. В 13 часа традиционно с вдигане на ръце и пускане на балони ще бъде показана солидарност към хората с редки болести. Пускане на балони ще се проведе в 13 часа в 15 града в страната.

Вечерта сградата Общината ще бъде осветена в цветовете на дъгата, в знак на съпричастност към хората, страдащи от редки болести. Мотото тази година е „Покажи своя цвят”.

За първи път Денят се отбелязва през 2008 г. на 29 февруари - „рядка“ дата, която се случва само веднъж на четири години.

По света има над 8 000 такива заболявания, като само 5% от тях се лекуват. Броят на пациентите с редки заболявания в България не е точен, тъй като все още няма регистър за редки заболявания. Според Световната здравна организация в България, тези пациенти са близо 500 000 души и само около 10 000 се лекуват.

В последния ден на февруари за поредна година целият свят ще изрази подкрепата си към хората с редки болести. Навсякъде по света пациентски организации и техните партньори ще обединят усилия за насърчаване осведомеността за редки болести и за проблемите на милионите хора, засегнати от тях.

Националният Алианс поема водеща роля при организацията на събитията. Представители на сдружението координират събитията по места с подкрепата на доброволци и съмишленици.