Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Разумната политика за финансова стабилност на Община Сливен продължи и през 2022 г., сочи отчетът на кмета Стефан Радев

27 февруари 2023 08:00, Връзки с обществеността
Излъчване: Община Сливен преди около 1 година, брой четения: 342
---

През 2022 година ръководството на Община Сливен продължи с разумната политика по отношение на бюджетната стабилност, ефективно и икономично разпределение на разходите и финансовите ресурси, при спазване на строга бюджетна дисциплина. Това е записано в отчета на кмета Стефан Радев за миналата година, който беше гласуван от Общинския съвет на 23 февруари 2023 г.

Отчита се подобряване на събираемостта на неплатените задължения с над 11 процента ръст спрямо 2021 година. Въпреки обтегнатата международна обстановка, водеща до завишени нива на инфлация, липса на някои строителни материали през първата половина на 2022 г. и несигурност на пазара, Община Сливен продължи работата по подобряване на местната инфраструктура. Приключи строителството по облагородяване на междублокови пространства в трите най-гъсто населени квартали на града – „Сини камъни“, „Българка“ и „Дружба“. Бяха изграждани и оборудвани две нови сгради за предоставяне на резидентни социални услуги. Извърши се реконструкция на асфалтовата настилка по бул. "Стефан Стамболов“ и беше изградено кръгово кръстовище на бул. "Банско шосе" и ул. "Самуиловско шосе". Паралелно се изпълняваха текущи ремонти в общински сгради от социалната и образователна сфера, поддръжка и ремонт на уличната мрежа.

Продължи работата по изграждането на ефективна система за образование, социални дейности и здравеопазване. Изпълни се ремонт на фасадата и частичен вътрешен ремонт на старата сграда на ППМГ „Добри Чинтулов“. В процес на изпълнение е разширение на ОУ "Паисий Хилендарски", с. Тополчане. През 2022 г. се извърши ремонт на кухненски блок и система за отопление на Дом стари хора – Сливен.

Въпреки края на програмния период, по Европейските структурни и инвестиционни фондове, през 2022 г. бяха сключени 7 нови договора за предоставяне на Безвъзмездна финансова помощ. Годината стартира в условията на разпространение на Ковид 19 и наложени противоепидемични мерки, но поетапно бяха възстановени дейностите в сферата на културата, което направи възможно изпълнението на голяма част от културния календар за 2022 г. Община Сливен направи необходимото да запази баланс и осъществи планираните бюджети в областта на културните институти, читалищата, Общински фонд „Култура“, зала „Сливен“.

Отчетът представя изпълнението по заложени приоритети в Програмата за управление на общината за мандат 2019-2023 г.

24.02.2023 г.