Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител честити рождения ден на митрополит Иоаникий

02 март 2023 13:34,
Излъчване: Област Сливен преди около 1 година, брой четения: 472
Иоаникий Сливенски

Областният управител Минчо Афузов честити с поздравителен адрес рождения ден на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий.

„За нас, жителите на област Сливен, Вие сте истински пазител на духовността, човечността и добродетелите! През дългогодишното си водачество на Сливенска епархия, Вие винаги сте били пример за почтеност, родолюбие, отдадено служене на Вярата и Родината, на животрептяща съпричастност към радостите и болките на хората и обществото!“, се казва в приветствието на г-н Афузов към сливенския владика.

Митрополит Иоаникий е роден на 2 март 1939 г. в новозагорското село Пет могили. Завършва Софийската духовна семинария и Софийската духовна академия, специализирал е в Московската духовна академия и Старокатолическия богословски факултет в Берн, Швейцария.

На 1 август 1966 г. е назначен за протосингел на Сливенската митрополия, а на 24 ноември 1968 г. е въведен в архимандритско достойнство. В края на 1968 г. е назначен за протосингел на Старозагорска митрополия. От декември 1971 г. до април 1975 г. е протосингел на Сливенска митрополия. На 20 април 1975 г. в катедралата „Свети Александър Невски“ в София е ръкоположен за Велички епископ и е назначен за викарий на Сливенска митрополия.

На 20 април 1980 г. е интронизиран като Сливенски митрополит.

На многая лета, владико!