Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Възстановяване на данъци от Великобритания – отговори на най-често задаваните въпроси

07 март 2023 10:44, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Без източник преди около 1 година, брой четения: 722
Възстановяване на данъци от Великобритания – отговори на най-често задаваните въпроси

Ако сте работили в Англия през последните 5 години, то от заплатата ви са удържани данъци. Поради различни причини, най-вероятно са удържани повече пари, отколкото би трябвало. Можете да възстановите надвзетите данъци като подадете данъчна декларация. Тази статия отговаря на най-често задаваните въпроси, свързани с процеса на възстановяване на данъци от Великобритания.

 

Колко пари могат да ми възстановят

Ако сте работили в Обединеното кралство, но сте напуснали страната, възможността за възстановяване на данъци касае именно вас. Тя е отличен начин да напълните джобовете си напълно законно.

Можете да поискате обратно надплатени данъци във Великобритания за предходните пет години. Каква сума ще получите зависи от това колко време сте работили в страната. Колкото по-дълго, толкова повече пари може да ви върнат. Според експертите, средната възстановявана сума е 2032 британски лири. Хубаво е също да сте запознати с действащата данъчна система във Великобритания.

Какъв данък върху дохода ви удържа вашият работодател, зависи от заплатата, която получавате. Ако печелите до 37 500 британски лири годишно, то вие сте на стандартната данъчна ставка 20%. Ако печелите между £37 501 и £150 000 на година, данъчната ви ставка е по-висока – 40%. Данъчна ставка от 45% се прилага за приходи над £150 000 годишно. Размерът на необлагаемия доход в Обединеното кралство е £12 500 на година. Ако доходът ви не надвишава тази сума, можете да поискате обратно всички данъци, които сте платили в страната.

 

Какви документи са необходими за възстановяване на данъци

Едно от най-важните неща за процеса на възстановяване на данъци е документацията. Без всички необходими документи възможността за възстановяване на надплатени данъци намалява. Затова, преди да започнете, уверете се, че имате:

● валиден паспорт или лична карта,

● копие на вашия национален осигурителен номер (NIN), издаден от Министерството на труда и пенсиите на Обединеното кралство,

● копия на вашите P45 и/или P60 формуляри. P45 се издава, когато напуснете работа, P60 би трябвало да получавате всяка година. Те съдържат информация за получените от вас доходи и данъците, които сте платили. Ако нямате тези формуляри, вземете последните си фишове за заплати от всички места, на които сте работили.

Ако сте работили във Великобритания или сте се регистрирали там като самостоятелно заето лице, трябва да имате копие от регистрацията си в CIS – сертификат за UTR номер и извлечения от банкова сметка.

CIS или UTR сертификатът е 10-цифрен номер, който трябва да ви бъде издаден от Британската приходна и митническа агенция. Банковите извлечения или платежните извлечения (CIS) предоставят информация за вашите доходи и платени данъци.

Важно е да се отбележи, че ако нямате формуляри P45/P60, последните фишове за заплати може да са достатъчни, но може и да не са. Понякога те не се приемат от Британската приходна и митническа агенция. В този случай е необходимо да се свържете с работодателя си и да получите копия от формуляри P45/P60. Ако сте били самостоятелно заети лица и нямате месечни отчети за доходите, можете да се свържете с фирма за възстановяване на данъци. След като им предоставите английската банкова сметка, по която сте получавали плащания, или данните за вашия работодател, специалистите по възстановяване на данъци ще се погрижат за всички липсващи документи и ще попълнят декларацията вместо вас.

 

Задължително ли е да попълвате данъчна декларация, ако сте били самонаето лице

Всички самостоятелно заети лица във Великобритания трябва да подават данъчна декларация всяка година. Ако не попълните декларацията или я подадете със закъснение, може да ви бъдат наложени глоби. За първия месец тя е £100, като за всеки следващ се увеличава. Ако не подадете декларация за една година, глобата може да достигне до £1300.

Декларацията за „самостоятелна заетост“ трябва да попълните и подадете онлайн до 31 януари. На хартиен носител можете да я подадете преди това, до 31 октомври. Ако вече ви е начислена глоба, не отлагайте и започнете да попълвате декларацията възможно най-скоро. Така можете да намалите размера ѝ или да ви я отменят. За да се случи това, ще са ви необходими следните документи:

● копие на паспорта или личната ви карта,

● копие на удостоверение за национален осигурителен номер;

● копие на регистрация в CIS – удостоверение за UTR номер.

 

Колко време отнема възстановяването на данъците

Обикновено възстановяването на данъци от Великобритания отнема между 2 и 4 месеца, в зависимост от работата на британските данъчни власти. Самият процес може да отнеме повече време, ако не съберете всички документи или попълните данъчната декларация неправилно. За да премине всичко гладко, можете да използвате услугите, предлагани от фирмите за възстановяване на данъци. Срещу предварително договорено възнаграждение, опитни специалисти по възстановяване на данъци ще съберат липсващите документи, ще ги прегледат, ще изготвят данъчни декларации и ще изпратят документите до Британската приходна и митническа агенция във възможно най-кратък срок, за да получите парите си колкото е възможно по-скоро.

 

Заключение

Ако не сте били самостоятелно заето лице във Великобритания, не е необходимо да декларирате данъци, но е полезно за вас да го направите. Като подавате данъчна декларация в чужда държава, вие искате възстановяване на надвнесени данъци. Можете да поискате обратно надплатени данъци от Великобритания за до 5 предходни години. Ако сте работили там през 2019 г., можете да кандидатствате и да получите данъците си, или част от тях, обратно.

Снимки

Възстановяване на данъци от Великобритания – отговори на най-често задаваните въпроси