» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Държавната петролна компания на Азербайджан ще открие офис в България през май

11 March 2023 18:00, Stanimir Petkov
Emission of: Club of invalids-Sliven 2 weeks ago, number of readings: 543
@SOCAR

През май тази година Държавната петролна компания на Азербайджан (SOCAR) ще открие свой офис в България. Това е знак за сериозните намерения за задълбочаване на сътрудничеството между двете страни в областта на енергетиката. Това каза президентът Румен Радев след видеоконферентен разговор с колегата си Илхам Алиев, който се проведе в Баку, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Откриването на офис на SOCAR беше договорено по време на посещението на Алиев в София миналата година. Днес двамата президенти обсъдиха хода на подготовката му.

От азербайджанска страна е проявен сериозен интерес към инициирания от България проект Solidarity Ring (String), който позволява пренос на допълнителни количества природен газ за Европа от Азербайджан, използвайки съществуващата инфраструктура от газопреносни мрежи на България, Румъния, Унгария, Словакия.

Президентът е поканил азербайджанския си колега да посети София през следващите месеци, за да преговаря за присъединяването на Азербайджан към проекта.

„През интерконектора между Гърция и България вече получаваме пълното количество азерски газ при много добри за България условия, но това е само началото“, каза Румен Радев.

България и Азербайджан вече работят по възможностите български компании, които работят на газ, да получават горивото от Азербайджан при изключително изгодни условия и заедно с Азербайджан да изнасят готовия продукт на трети пазари.

„Политическият диалог на най-високо политическо ниво е важно условие за задълбочаване на нашето сътрудничество във всички области от взаимен интерес, не само в енергетиката“, посочи Румен Радев. Той добави, че след посещението на президента Алиев в София миналата година е постигнат напредък в разширяването на търговско-икономическите връзки. Изключително перспективни са партньорствата в областта на високите технологии и производството с висока добавена стойност - безпилотни авиационни системи, автомобилостроенето, отбранителната индустрия, нефтопреработката, транспорта, сателитното космическо оборудване.

„Вярвам, че високите амбиции на нашите две страни се срещат именно в сътрудничеството в тези сектори и ние ще продължим да го развиваме“, посочи президентът.

Разговорът между президентите Румен Радев и Илхам Алиев се проведе във видеоконферентна връзка, след като българският държавен глава даде положителна проба за Covid-19./БНР

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com