Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Дирекцията за строителен контрол няма пари за контрол на строителните материали

12 март 2023 15:08, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 2 месеца, брой четения: 231
...............................................

Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК) от години не извършва контрол на качеството на използваните в строителството материали, заради липса на пари, каза днес пред БНР началникът на ДНСК Деляна Панайотова. Тя допълни, че по закон дирекцията би могла да направи лабораторен анализ на влаганите материали в магистрали и други инфраструктурни обекти, но това не се прави, защото от 10 години няма предвидени пари за тази дейност. Панайотова допълни, че има обещани в следващия бюджет на дирекцията подобни суми да бъдат предвидени.

В отговор на въпрос тя каза, че законодателството е така устроено, че ДНСК може са проверява качеството на строителните работи по магистралите само по документи. "Основната функция има строителния надзор. Нашите правомощия са да контролираме строителния надзор дали си върши работата", подчерта Деляна Панайотова.

В отговор на въпрос, тя каза, че не е в правомощията на ДНСК да преценява дали направените инспекции на магистралите, които служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков прави, са законни. Днес председателят на Управителния съвет на "Агенция Пътна инфраструктура" Венцислав Ангелов обяви, че след инспекциите се е разбрало, че се налага ремонт на около 100 км. от Северната скоростна тангента, магистралите "Хемус", "Тракия" " и "Марица", който ще струва около 500 млн. лв. Причината е некачествено строителство.

Източник: dnevnik.bg
Снимка: Надежда Чипева, Капитал