» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Дирекцията за строителен контрол няма пари за контрол на строителните материали

12 March 2023 15:08, Stanimir Petkov
Emission of: Club of invalids-Sliven 2 months ago, number of readings: 232
...............................................

Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК) от години не извършва контрол на качеството на използваните в строителството материали, заради липса на пари, каза днес пред БНР началникът на ДНСК Деляна Панайотова. Тя допълни, че по закон дирекцията би могла да направи лабораторен анализ на влаганите материали в магистрали и други инфраструктурни обекти, но това не се прави, защото от 10 години няма предвидени пари за тази дейност. Панайотова допълни, че има обещани в следващия бюджет на дирекцията подобни суми да бъдат предвидени.

В отговор на въпрос тя каза, че законодателството е така устроено, че ДНСК може са проверява качеството на строителните работи по магистралите само по документи. "Основната функция има строителния надзор. Нашите правомощия са да контролираме строителния надзор дали си върши работата", подчерта Деляна Панайотова.

В отговор на въпрос, тя каза, че не е в правомощията на ДНСК да преценява дали направените инспекции на магистралите, които служебният министър на регионалното развитие Иван Шишков прави, са законни. Днес председателят на Управителния съвет на "Агенция Пътна инфраструктура" Венцислав Ангелов обяви, че след инспекциите се е разбрало, че се налага ремонт на около 100 км. от Северната скоростна тангента, магистралите "Хемус", "Тракия" " и "Марица", който ще струва около 500 млн. лв. Причината е некачествено строителство.

Източник: dnevnik.bg
Снимка: Надежда Чипева, Капитал