Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Среща за създаването на нови социални услуги за жертвите на домашно насилие се проведе в Областна администрация Сливен

16 март 2023 17:49,
Излъчване: Област Сливен преди около 1 година, брой четения: 559
срещата днес

Заместник-областният управител Антоний Андонов днес взе участие в работна среща, организирана от фондация „Асоциация Анимус“ във връзка със създаването на социални услуги за лица жертва на домашно насилие в област Сливен.

Целта на срещата бе да се установи готовността на четирите общини от областта за разкриване на нови социални услуги, оказващи закрила, психологическа и юридическа помощ и социално подпомагане за лица жертви на домашно насилие.

В работната среща взеха участие експерти на „Асоциация Анимус“, Регионалната дирекция за социално подпомагане – Сливен, на Областна администрация и общините Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица, както и областният координатор в ОД на МВР за работата срещу домашното насилие Васил Монев.

 

По време на дискусията стана ясно, че предвиденият актуализиран срок за откриване на Кризисния център за жертви на домашно насилие в град Сливен е месец юли 2023 г., като тепърва ще се търси подходящ персонал, отговарящ на спецификата на дейността. Към момента в област Сливен не съществуват специализирани услуги за подкрепа на жертви на домашно насилие. Няма и Кризисен център по реда на Закона за закрила на детето – като мярка за закрила на деца жертви на домашно насилие. Единствената услуга, в която може да бъде настанена жена - жертва на домашно насилие, е „Звено майка и бебе“ към Комплекса за социални услуги за деца и семейства в гр. Сливен, с капацитет четири места, за настаняване на майки с деца до 3-годишна възраст. Освен това към Центъра за обществена подкрепа (ЦОП) в Сливен е разкрита услугата „Спешен прием“, където могат да бъдат настанени самостоятелно деца - жертви на домашно насилие. За разлика от тези спомагателни услуги, специализираните кризисни центрове имат възможност да оказват индивидуална подкрепа, да предоставят правно консултиране и социално-психологическа помощ и да обезпечават ежедневието на жертвите на домашно насилие в рамките на шест месеца.

Според статистиката за област Сливен, изнесена днес в доклад на фондация „Асоциация Анимус“, през 2021 година на телефон 112 са били подадени 994 сигнала за домашно насилие. В същото време до сигнали в районните управления на МВР са стигнали едва 327 сигнала, а общият брой сезиращи молби за мерки за защита от трите районни съдилища (Сливен, Нова Загора и Котел) е бил едва 76. От тези 76 сезиращи молби обаче има 41 броя прекратени дела и мерки за защита. Оказва се, че за 2021 г. само една от 31 жертви на домашно насилие на територията на областта е получила защита от съда. Тези данни показват изключителен проблем с толерантността към домашното насилие в област Сливен, е изводът в доклада.

В хода на работната среща днес заместник-областният управител Антоний Андонов заяви готовността на Областна администрация да окаже максимално съдействие при намирането на ефективни решения в подкрепа на жертвите на домашно насилие и пречупване на тенденцията за толерантност към насилниците, и постави на вниманието на присъстващите тревожния за Сливен проблем „деца раждат деца“, който също е свързан с насилието над непълнолетни.

Участниците в срещата бяха категорични, че единственото възможно решение на проблемите, свързани с насилието над жени, деца и уязвими хора, е безусловното единодействие между всички институции и заинтересовани страни – полиция, прокуратура, съд, социални служби, училища, неправителствени организации и др.