Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

България има най-опасните пътища в Европа за тежкотоварни автомобили

18 март 2023 14:04, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 седмица, брой четения: 127
@Wikimedia Commons

България е с най-опасните пътища за движение на тежкотоварни автомобили в Европа, показва проучване на британска компания за технологии и логистика.

Международните шофьори се оплакват от разбити пътища, километрични опашки по границите, липса на места за почивка и системно нарушаване на правилата за движение, което често води до катастрофи с фатален край.

"Дунав мост" при Русе е един от най-рисковите участъци за шофьорите на тежкотоварни камиони. Стоян Георгиев е зад волана вече 25 години, но продължава да е нащрек, когато стига българо-румънската граница.

В Румъния оправиха пътищата, главните пътища, но по нашите пътища не мога да карам с 50 км в час”, казва шофьорът Стоян Георгиев.

„Много дупки, виждате, че е асфалтирано, а в следващия момент е хлъзгаво с малко дъжд, да не говорим, че има заледявания”, допълва колегата му Красимир Анков.

Рисковите ситуации на пътя са ежедневие.

„Наскоро катастрофирах, защото хора решиха да пълнят дупки на обяд, на булевард „България“. На един колега пред мен му излетя автобусът и като го видях, го ударих“, разказва Димитър Касабов.

"Всъщност в България има много катастрофи с камиони. Повечето пътища в България, както и този, на който се намираме в момента - Русе-Велико Търново, са с две ленти за движение, тоест по една Има големи наклони нагоре и надолу, лоша пътна обстановка, което кара водачите на тежкотоварни автомобили да предприемат маневри, свързани с изпреварване, навлизане в насрещното платно“, обясни автоекспертът Свилен Костадинов.

Затова експертите препоръчват ограниченията за леки и товарни автомобили в определен участък да са различни.

"При спускане на такъв тип превозни средства е добре да се спускат с 50 км в час, за да могат да спрат при нужда. Не трябва да увеличават скоростта, особено когато са натоварени, но този тип ограничение е твърде ниско за водачи на автомобили и мотоциклети“. смята Костадинов.

През миналата година в Русенска област са станали 1057 пътнотранспортни произшествия. Загинаха 29 души, а 455 бяха ранени./БНТ

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com