Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

България все още ползва „скъпия газ“ от Чирен, готви искане за компенсация до ЕК

18 март 2023 16:31, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди около 1 седмица, брой четения: 127
...............................................

България все още ползва „скъпия газ“ от Чирен. Но се подготвя искане да компенсация до Европейската комисия. Това обясни служебният министър на енергетиката Росен Христов пред БНР. Компенсацията би осигурила запазване на цените.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов каза, че по предложените ще се работи. То е в рамките на европейска директива за компенсиране на цената на газа. Следващата седмица са поканени газовите асоциации за да се направи работеща схема:

"Проблемът е доста сериозен. Работим по предложение в рамките на Европейската директива за компенсиране на тази висока цена. Идеята е да се компенсира до нивото на пазара, тоест газът, който извадим от там, да не повлияе на крайния клиент. То и затова се прави това нещо".

Очаква се до 1-2 седмици да приключат анализите по този въпрос.Директорът на "Булгартрансгаз" Владимир Малиновказа, че компенсаторният механизъм за запълване, който ще бъде договорен, има отношение и към попълването на Чирен в следващите месеци:

"Този газ в следващия отоплителен сезон ще имаме възможност да бъде добиван на една конкурентна пазарна цена. В момента хранилището е пълно на 77% и затова тези количества ако успеем да ги запазим в момента в хранилището и съответно бъдат компенсирани, цената бъде атрактивна, близка до пазарната, в кратък период ще можем да постигнем целта, която е 90%, поставена от Европейската комисия".

Източник: БНР
Снимка: Добромир Видев, БНР