Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

"От Сливен до Виена" - в последния концерт от цикъла "Млада Европа"

22 март 2023 15:38, Връзки с обществеността
Излъчване: Община Сливен преди около 1 година, брой четения: 311
афиш

Пианистът Георги Василев и цигуларката Валерия Кравцова са младите солисти на концерта на сливенските симфоници, под диригентството на Симон Павлов. В програмата – произведения на Моцарт, Крайслер и Стефан Икономов.

„От Сливен до Виена“ е озаглавен неслучайно поредният и последен концерт от цикъла „Млада Европа“ на Сливенския симфоничен оркестър. Програмата му включва произведения на трима композитори – от Волфганг Амадеус Моцарт, най-влиятелния австрийски композитор от класическата епоха до родения в Сливен български композитор Стефан Икономов, оставил оригинално творчество с отличителни белези на майсторска оркестрация и архитектоника, с ярка образност и звуков колорит. Пианистът Георги Василев и цигуларката Валерия Кравцова са младите солисти на концерта, който ще премине под диригентството на Симон Павлов, още едно сливенско име в програмата на сливенските симфоници.

ПРОГРАМАТА

На 30 март в зала „Сливен“ публиката ще чуе Моцартовия Концерт за пиано и оркестър No.17 в сол мажор KV453 и пак от знаменития композитор – Рондо в до мажор за цигулка и оркестър KV373. За гениалния Амадеус, оставил на света над 700 музикални произведения, много е писано, разказвано, филмирано. Изчислено е, че нормален човек не е в състояние дори да препише произведенията на Моцарт за 36 години, колкото е неговият живот от 1756 до 1791 година. Неговата великолепна „музика за душата“, както я наричат съвременниците му, е така нежна, красива, емоционална, жизнерадостна, завладяваща със своята лекота, оптимизъм и благородно изящество.

Прелюд и Алегро за цигулка и струнен оркестър от Фриц Крайслер следва Моцартовите творби в програмата. Роденият в Австрия американски цигулар и композитор Фридрих-Макс „Фриц“ Крайслер (1875-1962) е един от най-забележителните цигулари на 20 век, изпълнител и композитор с неповторим стил, чиято музика е неизменна част от музикалната култура на Виена. Приема американско гражданство през 1943 г. и живее в САЩ до края на живота си. Крайслер е един от най-големите майстори на цигулката, с брилянтна техника и ярък изпълнителски стил, които го правят един от най-великите цигулари на всички времена.

Стигаме по програмата до българския композитор Стефан Икономов, роден в града под Сините камъни и оставил дълбока следа в историята на българската музика. На 30 март в зала Сливен“ ще бъде изпълнена Симфония за камерен оркестър от Стефан Икономов (1937-1994). Установено е, че няма записи на това негово произведение, въпреки немалобройното музикално наследство на композитора и преподавател в Българската държавна консерватория по хармония, а по-късно по четене и свирене на партитури. Директорката на Сливенския симфоничен оркестър Кремена Оксенкруг бе горда да отбележи, че сливенските симфоници не само ще изпълнят, но и ще запишат камерната симфония на Стефан Икономов.

Творци със силно влияние върху формирането на нашата музикална култура са били учители на Стефан Икономов. Професорите Парашкев Хаджиев и Панчо Владигеров му преподават композиция. Известната пианистка и клавирна педагожка Катя Казанджиева – пиано. През 1960 г. Стефан Икономов завършва Московската консерватория с две специалности: пиано при големия руски музикант и педагог проф. Виктор Мержанов и композиция при професорите Евгений Осипович Меснер и Анатолий Александров.

Един любопитен факт! През пролетта на 2010 г., 16 години след смъртта на Стефан Икономов, легендарният руски пианист и педагог Виктор Мержанов идва на посещение в България, вече над 90-годишен. И си спомня с възхищение и умиление за своя ученик, за „неговата непосредствено бликаща и естествена музикалност, за ярките му сценични изяви, последвани от по-нататъшно блестящо развитие като композитор и пианист.“.

АРТИСТИТЕ

Споменахме за втората сливенска връзка в концерта, а именно младият, само 24-годишен диригент Симон Павлов, който има удоволствието да открие и закрие цикъла „Млада Европа“ на сливенските симфоници. Симон Павлов започва да свири на пиано на 8-годишна възраст в родния си град Сливен, при първата си учителка Елена Ангелова. След като завършва старозагорското музикално училище, е приет в НМА „Проф. Панчо Владигеров” със специалност „Оперно-симфонично дирижиране” в класа на Проф. Григор Паликаров и „Пиано” в класа на проф. д-р Даниела Андонова.

Диригентският си дебют прави на сцената на Старозагорската опера. Дирижира и Академичния симфоничен оркестър на НМА „Проф. Панчо Владигеров”, Младежката филхармония “Пионер”, Ямболския камерен оркестър “Дианополис”, Сливенския симфоничен Оркестър. От 2019 г. е хормайстор на Дамския хор „Морфова – Прокопова”.

От квотата на изпълнителите в концерта на 30 март е пианистът Георги Василев. Младата надежда на българската пианистична школа завършва Софийското музикално училище „Любомир Пипков“ в класа на г-жа Дарина Кантарджиева, като от 2017 до 2019 г. усъвършенства уменията си при забележителния наш пианист проф. Людмил Ангелов в Нов български университет. В момента е студент на Музикалната академия „Феликс Нововиейски“ в Бидгошч, Полша. Георги Василев е лауреат на национални и международни конкурси, участва в авторитетни музикални фестивали като „Зимни музикални вечери“, „Варненско лято“, „Пиано Екстраваганца“. Свирил е под диригентството на Григор Паликаров, Станислав Ушев, Овидиу Балан, работил е със световноизвестни изпълнители и преподаватели по време на различни майсторски класове. Неколкократен стипендиант е на Министерство на културата, фондациите „Комунитас“, „Йордан Камджалов“, „Св. Св. Кирил и Методий“.

Солист в концерта е още един млада музикален талант – цигуларката Валерия Кравцова, лауреат на много общоруски и международни конкурси. Родена в Красноярск, завършила е Московския институт “Алфред Шнитке“. Валерия концертира във всички концертни зали в Москва. Свири като солист и камерен изпълнител в над 20 страни – Япония, Мексико, Перу, Испания, Италия, Германия, Турция, Грузия и много други. Стипендиант е на Фондация “Владимир Спиваков“. В момента е студентка в Кралската консерватория в Монс (Белгия).

… В този състав и с тази програма, в зала „Сливен“ на 30 март от 18,30 часа очакваме четвъртия концерт от цикъла „Млада Европа“, който стартира на сливенската музикална сцена миналата година с идеята да даде път на млади музикални таланти с начеваща кариера. Чрез този проект Сливенският симфоничен оркестър подкрепя бъдещото поколение международни солисти и диригенти и в същото време дава възможност на своите почитатели да се насладят на музикални прояви от високо равнище.

 

Сливенски симфоничен оркестър:

ssymphonyorchestra@gmail.com