Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Седмицата в ЕП: 27 март – 2 април 2023 г.

27 март 2023 09:50, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 2 месеца, брой четения: 154
Европейският парламент

Пленарна сесия, заседания на парламентарни комисии, Брюксел

Дневен ред на пленарната сесия, 29-30 март

https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/OJQ-9-2023-03-29_BG.html

На живо: пленарна сесия, 29 март, сряда, 16:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/webstreaming/plenary-session_20230329-0900-PLENARY

На живо: пленарна сеисия, 30 март, четвъртък, 10:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/webstreaming/plenary-session_20230330-0900-PLENARY

Пленарна сесия, 29 - 30 март, Брюксел

Премахване на разликата в заплащането на жените и мъжете. В четвъртък Европейският парламент ще обсъди и ще одобри споразумение с министрите от ЕС относно ново законодателство, изискващо от компаниите в ЕС да оповестяват информация, която улеснява сравняването на заплатите за работещите при един и същ работодател. Законът включва възпиращи санкции за работодатели, които не спазват правилата за равно заплащане.

Защита на онлайн и на уязвими потребители. Евродепутатите ще обсъдят и гласуват споразумение за нови правила, чиято цел е да гарантират, че продуктите в ЕС, независимо дали се продават онлайн или в традиционни магазини, отговарят на най-високите изисквания за безопасност. Новият закон включва по-ефективни процедури за изтегляне на продукти и премахване на опасни товари, които се продават онлайн. (сряда, четвъртък)

Ключов дебат относно резултатите от пролетната среща на върха на ЕС. В сряда следобед евродепутатите ще направят оценка на резултатите от срещата на Европейския съвет на 23-24 март в дебат с председателите на Съвета на ЕС Шарл Мишел и на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Върховенството на закона в ЕС. В четвъртък евродепутатите ще обсъдят и гласуват доклада за 2022 г. на Европейската комисия относно зачитането на основните ценности на ЕС в държавите членки. Очаква се те да потвърдят, че качеството на доклада се е подобрило, но същевременно върховенството на закона в ЕС се влошава, като в няколко държави от ЕС продължават да съществуват конкретни опасения за нарушения.

Изменение на климата. В сряда ще бъде обсъдена и ще бъде подложена на гласуване в четвъртък преговорната позиция на Европейския парламент за амбициозно намаляване на емисиите на флуорсъдържащи парникови газове. Законодателството следва да допринесе допълнително за целта на ЕС за неутралност по отношение на климата и за допълнително намаляване на емисиите на вещества, които увреждат озоновия слой, в съответствие с Европейския зелен пакт и международните споразумения.

 

Заседания на парламентарни комисии, Брюксел

Законодателен пакет за борба с изпирането на пари. Комисиите на ЕП по икономически и парични въпроси (ECON) и по граждански свободи (LIBE) ще приемат позицията си относно набор от мерки за засилване на борбата на ЕС срещу изпирането на пари (вторник).

TikTok и Twitter. Комисията на ЕП по вътрешния пазар и защита на потребителите (IMCO) ще изслуша Европейската комисия относно прилагането на законодателния акт за цифровите услуги (DSA) и безопасността на потребителите при ползването на големите цифрови платформи, и по-специално TikTok и Twitter. Комисията IMCO също така ще обсъди с Европейската комисия прилагането на правилата на ЕС за общо зарядно устройство и законодателното предложение относно правото на потребителя на поправка (понеделник и вторник).

На живо: заседание на IMCO, 27 март, понеделник, 16:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/webstreaming/committee-on-internal-market-and-consumer-protection_20230327-1500-COMMITTEE-IMCO

На живо: заседание на IMCO, 28 март, вторник, 10:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/webstreaming/committee-on-internal-market-and-consumer-protection_20230328-0900-COMMITTEE-IMCO

На живо: заседание на IMCO, 28 март, вторник, 16:30 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/webstreaming/committee-on-internal-market-and-consumer-protection_20230328-1530-COMMITTEE-IMCO

Онлайн медиен брифинг: Прозрачност и таргетиране на политическото рекламиране. На 28 март, вторник, от 13:00 ч. (българско време) Бюрото на Европейския парламент в България, заедно с бюрата на Европейския парламент в Румъния и Германия, организира онлайн техничски брифинг (в платформата Zoom) във връзка със законодателното предложение за прозрачността и таргетирането на политическото рекламиране. Темата ще бъде представена от Ясмина Якимова и Джон Шранц, пресаташета на Европейския парламент. Медиите, които желаят да участват в брифинга могат да се регистрират на имейл адрес: kalina.varbanova@europarl.europa.eu.

Програма на председателя на ЕП. Председателят на ЕП Роберта Мецола ще се срещне във вторник с председателя на Народното събрание на Словения Урска Клакочар Зупанчич. В четвъртък тя ще посети Хага, Нидерландия, където ще се срещне с председателите на парламента Вера Бергкамп и на сената Ян Антони Браун и ще проведе дискусия със студенти от университета в Лайден. В петък председателят на ЕП ще проведе съвместна пресконференция с премиера на Нидерландия Марк Рюте в Хага, последвана от двустранна среща. На същия ден тя ще се срещне с представители на Министерския съвет, ще има аудиенция с Негово Величество крал Вилем-Александър на Нидерландия, ще произнесе ключова реч по време на годишната лекция на християндемократическото обръщение на Шмелцер и ще се срещне с вицепремиера и министър на външните работи Вопке Хукстра.