Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Разработиха инструмент за проверка на изборни протоколи

27 март 2023 11:32,
Излъчване: Област Сливен преди около 1 година, брой четения: 346
изглед на страницата за проверка на протоколите от СИК

Граждански активисти пуснаха страница в интернет, на която секционните избирателни комисии (СИК) могат да проверяват доколко коректни са данните, които вписват в протоколите с изборните резултати.

Автори на проекта са Красимир Гаджоков, консултант по информационна сигурност, и Стефан Манов, член на Обществения съвет към Централната избирателна комисия.

Членовете на комисията избират вида на протокола (в страната или извън страната) и начина на гласуване (смесен или хартиен) и се отваря протокол, който следва образеца, одобрен от ЦИК. В него се попълват данните от гласуването, а страницата автоматично проверява контролите, които се намират в протокола.

Разработената страница не изисква регистрация или логване. Попълнената в нея информация не се записва, нито се изпраща някъде. Не записва и никакви данни кой и как я посещава или ползва, но спазва параметрите, зададени от ЦИК. Кодът на страницата е напълно отворен.

Страницата може да бъде открита на този адрес:

http://izbori.s3-website.ca-central-1.amazonaws.com/?fbclid=IwAR2WNHq0VhugeCtE15jRyLVLTylMP2AhvA8modreIpOZMorjQc3skciXeNI