Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Отбелязваме 137 години от смъртта на поета Добри Чинтулов /1822-1886 г./

27 март 2023 14:42, Мария Павлова (РИМ Сливен)
Излъчване: Регион.Ист.Музей-Сливен преди около 1 година, брой четения: 482
Chintulov

На 27 март 1886 г. в гр. Сливен умира поета, учител и просветител Добри Чинтулов.

Благодарение на доброто си образование, поетическата си дарба и страстта, с която преподава, Чинтулов остава един от най-уважаваните поети, учители и просветители в града през периода на Възраждането.

Добри Чинтулов е автор на близо двадесет стихотворения, които олицетворяват патриотичните чувства и мисли, които вълнуват българите, живеещи в границите на Османската империя тогава. Едва три от тях са отпечатани в „Цариградски вестник“ през 1849 г. – „Китка от Балкана“, „Изпроводяк на едного българина из Одеса“, „Стара майка се прощава със сина си“.

Останалите му творби се разпространяват устно, преписват се и се пеят от негови ученици. Това са: „Къде си, вярна ти любов народна?“, „Вятър ечи, Балкан стене“, „Стани, стани, юнак балкански“, „Българи юнаци“, „Българийо, мила майко“ и др.

И до днес те са сред най-обичаните и известни български песни.

Учителят Михаил Икономов разказва:

„Малък бях, ала помня добре, че като притъмнееше и затваряха: маазите, дюгените, къщите – вредом, гдето имаше живи словесни същества, в Сливен се повтаряха мощните звукове на „Балканския юнак“, или на „Народна любов“. Това беше приблизително в 1856-1858 год. и, при всичко, че бях малък, помня добре, какво Чинтуловите песни – песните на даскал Добри, произведоха фурор между гражданите… Това време беше фортуна, страшна буря, която на свои могъщи крила носеше всичко… а буйните характери почнаха да точат своите ножовете, да изтриват ръждясалите пушки и чакмаклии пищове…“

Почти столетие след него композиторът Мишо Тодоров пише следното за Чинтуловите песни:

„След като Чинтулов е написвал своите текстове, той е намирал и подходяща по характер и ритъм мелодия, за да нагоди на текста си. Вероятно някога е ставало и обратното – т. е. по готова вече мелодия той е написвал стихотворението. Тия мелодии Чинтулов сам ги е импровизирал на своята флейта, или цигулка, на които муз. инструменти (по сведения на стари хора) поета хубаво е свирил. Донесъл от своето студенствуване в чужбина запас от различни мелодии, Чинтулов е намерил с тънък вкус, коя къде да постави.

Ето защо, въпреки някой едва доловими неправилности между текста и мелодията не се отразяват никак на красотата и художеството в песните на поета.“

Поклон пред делото на скромния будител с перо в ръка – Добри Петров Чинтулов!

Изготвил: Виктория Михнева – уредник в Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“- Сливен

На снимката: Добри Петров Чинтулов с жена си Анастасия Добрева Желязкова и сина им Петър