Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Атака от над 20 000 фалшиви заявки в “Ти броиш”, търсят се 800 истински валидатори

29 март 2023 11:03, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 2 месеца, брой четения: 141
Ти броиш

Платформата, която гарантира честността на вота - “Ти броиш”, е получила над 20 хиляди фалшиви записвания за доброволци за последните няколко дни, съобщи координаторът Александра Асенова.

 

В момента платформата набира валидатори за парламентарните избори на 2 април, като за доброто покритие на секциите са необходими още около 800 души. В същото време платформата е подложена на атака от фалшиви записвания.

 

Атаката започна около 10 март, като в периода 13-16 март от общо 45 IP адреса бяха направени 7347 регистрации. Най-голям брой - малко над 6000, бяха направени на 14 март от общо 35 IP адреса. Проверка на експертите на “Ти броиш” показа, че едва 25% от ЕГН-тата при първата атака са валидни, а при втората ЕГН-тата масово бяха валидни, макар че подадените имена не им съответстваха. При продължаващото вътрешно разследване се установиха някои от реалните личности, с чиито лични данни се е случила злоупотребата.

 

“Екипът на “Ти броиш” взе мерки и ограничи възможността за въвеждане на фалшиви данни, но атаката продължава и в дните преди изборите. Проверката и валидирането на всеки един от тези записи затруднява работата на екипите ни и това наложи допълнителни усилия за обработване на цялата постъпила информация”, коментира Асенова.

 

“Ти броиш” успя да събере достатъчно застъпници и наблюдатели на изборите, но се търсят 800 валидатори на резултатите от протоколите. Застъпниците снимат протоколите от изборните секции и ги качват в платформата през сайта, а няколкостотин валидатори проверяват за грешки.

 

“През последните седмици екипът ни работи почти денонощно, за да адаптира платформата към новите изисквания на Изборния кодекс и закъснялата документация от ЦИК. След промените в закона се налага да повторим упражнението с още по-голяма доза внимание и мотивация”, каза Асенова.