Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кметът Стефан Радев поздравява българското училище в Прага, което чества 75-годишен юбилей

29 март 2023 14:18, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди около 1 година, брой четения: 315
Logo

С юбилеен празничен концерт и различни инициативи на 31 март Българско средно училище „Д-р П. Берон“ в чешката столица Прага ще отбележи 75 години от създаването си. В честването ще се включи сливенският Младежки танцов ансамбъл „Браво“ при Народно читалище „Хаджи Димитър -1937“.

По повод юбилея поздравителен адрес и подаръци до училището изпрати кметът Стефан Радев. В него той посочва, че такива годишнини са още един повод за гордост и признателност към родолюбивото дело на група българи тогава, посветено на организацията и обучението на български деца извън пределите на страната ни.

„Тези инициативи ни вдъхват вяра и надежда, че българските корени, дух и идентичност, ще пребъдат във времето и по света. Бъдете здрави, радвайте се на още много успешни начинания и продължавайте да бъдете посланик на българското и човеколюбието! В това е смисълът!“, завършва сливенският градоначалник.

Идеята за създаване на българско училище в Прага, в тогавашна Чехословакия, се ражда още през 1947 г. По инициатива на група наши сънародници, пребиваващи там, през октомври 1948 г. Министерството на народната просвета в България взема решение за откриване на държавно училище в Прага, като изпраща няколко учители. Официално училището е открито на 14 февруари 1949 г.

Юбилейният празничен концерт на 31 март ще се проведе под мотото „75 години български дух, култура и просвета в сърцето на Европа”. За място на събитието е определена голямата зала на Градската библиотека в Прага. В него ще се включат официални гости от България и Чехия, гостуващи състави и изпълнители, бивши възпитаници и учители. Съставите от България ще се представят с програма „България пее и танцува в сърцето на Прага” на откритата сцена в Стария град. Гостите ще имат възможност да посетят и училището, музея, както и няколко изложби .

Учебното заведение е с хуманитарен профил от I до XII клас. В него се обучават деца, български граждани, постоянно или временно пребиваващи в Чешката република, но има и деца от друга национална принадлежност. Обучението е в дневна (присъствена) и в самостоятелна форма. Проучва се възможността за разкриване и на предучилищна сборна група – за деца от 4 до 6 години.

През годините училището се радва на успешно сътрудничество в различни сфери с водещи университети в България и Чехия. Негови възпитаници продължават образованието си в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, в Медицинския университет в София, както и в чешките висши учебни заведения в Прага.

Днес в БСУ „Д-р П. Берон” се обучават 130 български деца, работят учители с богат професионален опит. Сред тях са двама преподаватели от Сливен. Историята му се съхранява в училищния музей и летописна книга.

 

Снимка: БСУ „Д-р П. Берон“