Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кметът Стефан Радев поздравява българското училище в Прага, което чества 75-годишен юбилей

29 март 2023 14:18, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди около 1 година, брой четения: 378
Logo

С юбилеен празничен концерт и различни инициативи на 31 март Българско средно училище „Д-р П. Берон“ в чешката столица Прага ще отбележи 75 години от създаването си. В честването ще се включи сливенският Младежки танцов ансамбъл „Браво“ при Народно читалище „Хаджи Димитър -1937“.

По повод юбилея поздравителен адрес и подаръци до училището изпрати кметът Стефан Радев. В него той посочва, че такива годишнини са още един повод за гордост и признателност към родолюбивото дело на група българи тогава, посветено на организацията и обучението на български деца извън пределите на страната ни.

„Тези инициативи ни вдъхват вяра и надежда, че българските корени, дух и идентичност, ще пребъдат във времето и по света. Бъдете здрави, радвайте се на още много успешни начинания и продължавайте да бъдете посланик на българското и човеколюбието! В това е смисълът!“, завършва сливенският градоначалник.

Идеята за създаване на българско училище в Прага, в тогавашна Чехословакия, се ражда още през 1947 г. По инициатива на група наши сънародници, пребиваващи там, през октомври 1948 г. Министерството на народната просвета в България взема решение за откриване на държавно училище в Прага, като изпраща няколко учители. Официално училището е открито на 14 февруари 1949 г.

Юбилейният празничен концерт на 31 март ще се проведе под мотото „75 години български дух, култура и просвета в сърцето на Европа”. За място на събитието е определена голямата зала на Градската библиотека в Прага. В него ще се включат официални гости от България и Чехия, гостуващи състави и изпълнители, бивши възпитаници и учители. Съставите от България ще се представят с програма „България пее и танцува в сърцето на Прага” на откритата сцена в Стария град. Гостите ще имат възможност да посетят и училището, музея, както и няколко изложби .

Учебното заведение е с хуманитарен профил от I до XII клас. В него се обучават деца, български граждани, постоянно или временно пребиваващи в Чешката република, но има и деца от друга национална принадлежност. Обучението е в дневна (присъствена) и в самостоятелна форма. Проучва се възможността за разкриване и на предучилищна сборна група – за деца от 4 до 6 години.

През годините училището се радва на успешно сътрудничество в различни сфери с водещи университети в България и Чехия. Негови възпитаници продължават образованието си в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, в Медицинския университет в София, както и в чешките висши учебни заведения в Прага.

Днес в БСУ „Д-р П. Берон” се обучават 130 български деца, работят учители с богат професионален опит. Сред тях са двама преподаватели от Сливен. Историята му се съхранява в училищния музей и летописна книга.

 

Снимка: БСУ „Д-р П. Берон“