Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Евродепутатите обсъждат резултатите от срещата на върха на ЕС през март с председателите Мишел и фон дер Лайен

29 март 2023 21:01, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 2 месеца, брой четения: 223
Европейски парламент

Преглеждайки последния Европейски съвет, евродепутатите призоваха за действия на ЕС за укрепване на индустриалния сектор, подкрепа на домакинствата и бизнеса и продължаване на подкрепата на Украйна.

„Днес светът е по-опасен“, призна председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, подчертавайки подкрепата на ЕС за мултилатерализма и основан на правила ред и подчертавайки необходимостта да се „справим с Китай и да не се отделяме“ от него. Той приветства одобрението на лидерите за изпращане на допълнителни оръжия и боеприпаси в Украйна, важна стъпка към европейска отбранителна система. По отношение на дългосрочната конкурентоспособност г-н Мишел каза, че Европа трябва да се превърне в „сила на иновациите“, особено по отношение на възобновяемата енергия и чистите технологии.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че ЕС, като се имат предвид неговите амбициозни цели за внедряване на възобновяеми енергийни източници, трябва да създаде по-добра регулаторна среда за европейските производители на чисти технологии, като същевременно подчертава значението на критичните суровини за гарантиране на зелени и цифрови преходи.

Преминавайки към войната в Украйна, тя повтори, че ЕС ще продължи да подкрепя Киев на каквато и да е цена и определи решението на Международния наказателен съд да издаде заповед за ареста на руския президент Владимир Путин като „крачка напред“. Фон дер Лайен също подчерта, че международната общност трябва да направи всичко възможно, за да върне у дома всички украински деца, незаконно депортирани в Русия след избухването на войната.

Много евродепутати се съсредоточиха върху международната индустриална конкурентоспособност и стратегия, като някои подчертаха необходимостта да се спре загубата на промишлена сила и работни места в Европа. Други призоваха ЕС да говори с един глас, например по отношение на Китай, и да намали зависимостта от трети страни.

Що се отнася до миграцията, повечето оратори настояха, че са необходими амбиция и смелост за успех в преговорите по пакта за миграцията и убежището, позовавайки се на ключови теми като справедливото разпределение на мигрантите и търсещите убежище между държавите-членки и справянето с първопричините за миграцията.

Няколко евродепутати твърдяха, че са необходими повече международни търговски споразумения (като съществуващите изискват актуализации), докато други се съсредоточиха върху проблемите на сигурността и външната политика, призовавайки за защита и укрепване на трансатлантическите отношения. Мнозина също подчертаха необходимостта да продължим да подкрепяме Украйна и да гарантираме, че Русия ще бъде държана отговорна за своята агресивна война.

Някои оратори критикуваха подхода на ЕС за справяне с неотдавнашни кризи и общи политики като Европейската зелена сделка и призоваха за вземане на повече решения на ниво държави-членки. За разлика от тях много други поискаха засилено сътрудничество, край на ветата и край на губенето на време в Съвета за подкрепа на домакинствата и бизнеса от заплахи като нарастваща инфлация и сметки за енергия.

 

Можете да гледате пълният дебат тук.