Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

50% от българския мед остава нереализиран заради внос от Украйна

30 март 2023 12:22, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 2 месеца, брой четения: 163
Мед @Pixabay

30% от пчеларите в България са на кръстопът дали да спрат да работят. Браншът е в колапс, като основната причина е нереализираната продукция от миналата година. Българските производители не са успели да реализират 50% от произведения мед заради конкуренцията на вноса от Украйна. Заради това българските пчелари загубиха важни пазари в чужбина. Опасностите от кризата в бранша могат да засегнат още по-сериозно България.

Според председателя на пчеларската фирма "Липа" Ростислав Рашев България е добър производител на мед - около 10-12 000 тона, от които 2-3 000 на вътрешния пазар. "Традиционно изнасяме за Германия, тази година загубихме позиции, защото се разреши безмитен внос на мед от Украйна. Половината ни количества остават нереализирани, добивите в Украйна са много по-големи, те са най-големият производител на мед - 40-60 хил. тона , а цените им са по-ниски“, обясни той. Той добави, че пчеларите се подпомагат за последствията от войната, но става дума за около 10 лв. на транш за пчелно семейство.

По думите му много пчелари имат затруднения и са започнали първите продажби на пчелни семейства. "Естествените опрашители почти не съществуват тук заради пестицидите. Най-големият дял от опрашването идва от нашите пчели. Ако загубим ферми, ще загубим способността да опрашваме културите, което ще доведе до проблеми със зеленчуци, плодове, слънчоглед, рапица Има голям брой загинали пчелни семейства, сред причините са паразитни заболявания, климатът, промените в техния генофонд“, каза Рашев./NOVA

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com