Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Депутатите оценяват мониторинга на Комисията за върховенството на закона в държавите членки

30 март 2023 14:26, Станимир Петков (Клуб на инвалидите - Сливен)
Излъчване: Клуб на инвалидите-Сливен преди 2 месеца, брой четения: 183
Европейски парламент

Парламентът посочва тревожни тенденции въз основа на последните констатации на Комисията в целия ЕС и подчертава конкретни опасения в трите държави-членки.

По време на съвместен дебат по въпросите на върховенството на закона в четвъртък евродепутатите обсъдиха със заместник-председателя на Комисията Йоурова скорошни събития и твърдения за отстъпление от демокрацията в Гърция, Испания и Малта. Те също така гласуваха резолюция, включваща оценката на Парламента на доклада на Комисията за 2022 г. за върховенството на закона и цялостното състояние на ценностите на ЕС.

 

Доклад на Комисията за върховенството на закона

Резолюцията на Парламента приветства подобренията в инструмента за годишно докладване на Комисията, много от които са в съответствие с предишните препоръки на Парламента. Въпреки това остават редица проблеми. Евродепутатите настояват обхватът на анализа да бъде разширен, за да обхване целия набор от ценности на ЕС, свързвайки констатациите с активирането на инструменти за защита на ценностите и бюджета на ЕС и признавайки умишленото отстъпление в някои страни.

Те показват особена загриженост относно свободата на печата и плурализма и предупреждават, че журналистите ще продължат да бъдат изложени на риск, докато институциите не преследват разкритата корупция. Резолюцията също така съжалява за липсата на специфични за всяка държава препоръки, свързани с незаконното използване на шпионски софтуер от държавите-членки, и осъжда продължаващото политизиране на националните съдебни съвети в някои страни. Можете да прочетете по-подробно резюме на ключовите точки на резолюцията тук.

Резолюцията беше приета с вдигане на ръка.

 

Притеснения в Гърция, Испания, Малта и в целия ЕС

По време на дискусията, предшестваща гласуването, много членове на ЕП приветстваха мониторинговата работа на Комисията, но поискаха политическа смелост и ефективно проследяване на констатациите, включително коригиращи мерки, особено в случаите, когато нещата не се подобряват или когато отстъплението е умишлено.

Що се отнася до Гърция, дебатът се фокусира върху съдебната независимост, корупцията и наблюдението на журналисти, политически опоненти и други заинтересовани лица. В случая с Испания евродепутатите обсъдиха съдебната независимост, правните реформи и задънената улица при назначаването на членове на националния съвет на съдебната власт. Що се отнася до Малта, борбата с корупцията, разследванията и съдебните процеси, свързани с убийството на Дафне Каруана Галиция, и цялостната политическа култура на страната бяха основните спорни точки.

Парламентът ще приключи дискусията за ситуацията в трите страни членки с резолюция, която ще бъде внесена по време на пленарната сесия на 17-20 април.