Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител присъства на откриване на изложба на чешкия график Павел Пиекар

23 март 2011 13:29,
Излъчване: Област Сливен преди 13 години, брой четения: 1021
снимка

На 21 март от 17 часа в Художествена галерия „Димитър Добрович” беше открита изложба на чешкия график Павел Пиекар под надслов „Ехото на Орфей”. Експозицията от 32 платна представена от г-жа Даниела Ненчева, директор на галерия „Димитър Добрович” Сливен и г-жа Алена Умгрова, директор на Чешкия център в София. Това е Втора съвместна проява на двата културни института.

На откриването на изложбата присъстваха областният управител, г-н Марин Кавръков, г-жа Дора Ескидарова, началник отдел „Култура и вероизповедания” в Община Сливен, художници и граждани.

В словото си г-жа Алена Умгрова заяви, че идеята за изложбата е възникнала преди две години и почти всички линогравюри от автора са правени специално за нейното реализиране. В мащабния цикъл от графики „Ехото на Орфей” Павел Пиекар, сътворява в периода 2007-2010 г. и е вдъхновен от легендата за митологичния певец и неговата трагична любов към Евридика. Той не илюстрира митовете, а ги развива по своеобразен начин. Съсредоточава се върху главните герои, интересуват го реалистичните изображения на образ и емоционалната страна на историята. Художникът сътворява цикъла чрез техниката на линогравюрата, която той отлично владее и в която влага своеобразен елемент. Графическите листа авторът отпечатва сам в малки количества. Типична в линогравюрите на Пиекар е щриховката приличаща на печатния растер на книжната ксилография от 19 век, но по-голяма и присобена за големината на формата. Макар, че Павел Пиекар дава предимство на реалното представяне, той успява да проникне в чувствените пластове, да изрази скритите зависимости, да покаже емоционалния свят и вътрешното напрежение, комбинира реалността с фантазията и миналото с настоящето.

За автора на уникалната изложба е известно, че е роден през 1960 г. в град Острава, Чехия. Учи в строителния факултет на Пражката политехника, след като го завърша започва работа в изследователския отдел на проектантската строителна фирма "Прумстав". От 1990 започва работа в Националната галерия. От 26 години се занимава с техниката на черно-бялата и цветна линогравюра. От 1990 г. Павел Пиекар редовно прави колективни и самостоятелни изложби, негови графики присъстват в много частни колекции. Член е на дружествата "Umělecká beseda" и "Hollar".

Преди откриването на изложбата г-жа Алена Умгрова беше гост на областната администрация и беше приета от областния управител, г-н Марин Кавръков, след което посети и Музея на текстилната промишленост в Сливен.

 

 

Снимки

снимкаснннснннсннн