Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Значението на физическия контакт за новороденото

04 април 2023 15:47, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Без източник преди около 1 година, брой четения: 434
Значението на физическия контакт за новороденото

Физическият контакт е съществена част от пътуването на всеки нов родител. Независимо дали става въпрос за първата прегръдка, първата целувка или първия път, когато държите в ръцете си новия член на семейството, физическият контакт е от съществено значение за здравето и благосъстоянието на новородените.

Проучванията показват, че контактът между родител и новородено е полезен не само за бебето, но и за родителите. Той може да спомогне за създаването на връзка между родителя и новороденото, както и за намаляване на стреса и тревожността и на двете страни.

Детето използва всичките си сетива през първите 90 минути от живота си

Първите 90 минути от живота на бебето са изключително важни - това е времето, в което то започва да опознава света около себе си чрез сетивата си. За да се осигури най-добрият старт в живота му, е важно то да има поне два часа много близък контакт с мама и татко, за предпочитане кожа до кожа.

Чувството за мирис е силно развито при раждането и позволява на бебетата да разпознават майка си. Миризмата на коластрата и амниотичната течност също са познати, което помага на бебетата да се чувстват по-сигурни и защитени. Поради тази причина е важно да започнете да кърмите възможно най-скоро след раждането.

Бебетата могат да усещат и вкуса от третото тримесечие на бременността, така че коластрата и млякото ще бъдат първите им вкусове. И накрая, зрението им се използва, за да се опитат да разберат какво се случва и къде се намират - очите им могат да се фокусират от разстояние между 17 и 30 сантиметра, което е идеалното разстояние за откриване на лицето на родителя, който ги държи.

Слухът играе важна роля за връзката между майката и новороденото. Новороденото бързо се научава да разпознава гласа на майка си и се опитва да привлече вниманието ѝ, като плаче. За да се улесни още повече тази връзка, в повечето болници вече се прилага практиката "rooming-in", при която новороденото и майката остават в една и съща стая през целия болничен престой. Преди да вземете решение, не забравяйте да проверите в болницата дали предлагат тази важна възможност.

Къпането – ритуал за сближаване

Къпането на бебето е една от най-важните дейности, с които родителите се занимават, тъй като това е специално време за осъществяване на връзката дете-родител. Когато родителят къпе бебето си, той му осигурява комфорта и сигурността да знае, че се грижи за него. Този физически контакт може също така да помогне за облекчаване на тревожността при бебетата, тъй като те са изложени на успокояваща и обгрижваща среда.

Къпането има и физически, и психически ползи за новородените. Топлата вода и нежното измиване могат да спомогнат за развитието на мускулите и кръвообращението. Стимулирането на кожата и на чувството за допир може да помогне на бебетата да се отпуснат и да успокоят тялото си. Осигурява се и умствена стимулация, тъй като те са изложени на различни миризми и усещания. Това спомага за стимулиране на сетивата им и насърчава развитието на мозъка им.

Това е чудесна възможност за родителите да осъществят физически контакт с бебето си. Този вид контакт може да им помогне да научат повече за тялото на бебето си и как най-добре да се грижат за него. Освен това той помага на родителите да разберат сигналите на бебето и как да им отговорят по положителен начин. Така те са по-добре подготвени да разбират и да се грижат за нуждите на детето си. Разбира се, трябва да заложите и на качествени продукти, вижте продуктите на babycrema.bg.

Ползи от физическия контакт дете-родител

Повишено чувство за сигурност и комфорт

Физическият контакт между родителя и детето помага да се засили усещането на детето, че е обичано и обгрижвано.

Подобрена комуникация

Когато детето се чувства сигурно и комфортно, то е по-склонно да бъде открито и честно с родителите си. Физическият контакт може да помогне за изграждането на доверие и разбиране между родителя и детето.

Намаляване на стреса и безпокойството

Физическият контакт, например прегръдките, може да намали нивата на стрес и да помогне за успокояване на детето в трудни моменти.

Подобряване на физическото здраве

Проучванията показват, че физическият контакт между родител и дете може да подобри физическото здраве, включително да понижи кръвното налягане и да подобри качеството на съня.

Връзката между родител и дете е една от най-силните връзки в живота. Силната връзка е от съществено значение за здравословното и щастливо детство, а физическият контакт е чудесен начин за укрепване на тази връзка.