Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областна администрация Сливен се включи в честванията по повод 50-годишния юбилей на ОУ „Юрий Гагарин“

06 април 2023 17:50,
Излъчване: Област Сливен преди около 1 година, брой четения: 303
по време на тържествения концерт днес

Областна администрация се включи в тържествата по повод 50-та годишнина от създаването на Основно училище „Юрий Гагарин“ – гр. Сливен. Сред проявите, с които училището отбелязва юбилея си, са гостуване на настоящи и бивши ученици в авиобаза „Безмер“, откриване на музейна сбирка в сградата на училището, междуучилищен конкурс „Пътуване в космоса“ и празничен концерт, който се състоя днес в зала „Сливен“. Гост на тържеството бе заместник-областният управител Антоний Андонов, който връчи на директора на ОУ „Юрий Гагарин“ Галя Илиева юбилеен плакет „Св. Св. Кирил и Методий“ и поздравителен адрес от името на президента на Република България г-н Румен Радев, както и плакет и поздравление от областния управител на Сливен Минчо Афзуов. “Преминало през редица преломи и предизвикателства, Основно училище „Юрий Гагарин“ и днес успява да съхрани своите традиции и ценности, намира силата да се отстоява в сложните условия на демографска и социална криза, отговорно изпълнява своята мисия на учител по родолюбие, почтеност и вяра в успеха чрез постоянство, знание и труд. Работата с деца от уязвимите групи е специфична, деликатна и изискваща голяма всеотдайност. Затова приемете моята най-искрена благодарност за неуморните ви усилия и човечност, за вашата мъдрост и толерантност, за безрезервната ви отдаденост на една от най-важните каузи – образованието и възпитанието на сливенските деца”, се казва в приветствието на областния управител.

Вчера ръководството на Областна администрация Сливен посрещна гостите на училището за юбилея – полк. Красимир Стоянов, дубльор на втория български космонавт Александър Александров, професор д.ф.н. Йорданка Семкова от Института за космически изследвания и технологии към БАН и Константин Пеев, представител на Руския културно-информационен център в София. В хода за разговора бе изтъкнат приносът на българската наука в изследването на космоса и фактът, че и в момента българска научна апаратура лети на Международната комическа станция и участва в мисията на НАСА до Марс. Българският Институт за космически изследвания работи по различни съвместни проекти и разработки с научни звена от САЩ, Русия, Япония, Китай и др., и е кандидат-член на Европейската космическа агенция, стана ясно от думите на проф. Семкова.

В края на срещата домакини и гости се обединиха около идеята за създаване в град Сливен на ученическа лектория за постиженията на българската космическа наука, чийто естествен център ще бъде Основно училище „Юрий Гагарин“.

Снимки

срещата в Областна администрация вчера