Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Великденски концерт на Симфоничния оркестър с участието на деца от "Музиката вместо улицата"

10 април 2023 11:41, Връзки с обществеността
Излъчване: Община Сливен преди около 1 година, брой четения: 292
репетиция за Великденския концерт

Предстои Великденски концерт на Симфоничен Оркестър Сливен, под диригентството на маестро Пламен Джуров и с участието на малките музиканти от проекта „Музиката вместо улицата“.

За Великденските празници Симфоничен Оркестър Сливен ще представи на публиката специален концерт на 12 април от 18.30ч. в зала „Сливен“, в Страстната седмица преди Възкресение Христово.

Централно място в програмата на Великденския концерт на сливенските симфоници е отредено на най-прочутата религиозна творба на италианския бароков композитор Джовани Батиста Перголези. Каноническият химн „Стабат Матер“ за сопран, алт, струнни и басо континуо, който той пише за благородническото братство, е най-известното произведение на автора на десетина опери „буфа“ и ред религиозни творби. Това е „лебедовата песен“ на Перголези, която му отрежда безсмъртие. Написана е по текста на латинска поема-размисъл от 18 век за страданията на Христовата Майка в подножието на неговото Разпятие. „Stabat Mater Dolorosa“ (Скърбящата майка Дева Мария) изпълняват в католическата литургия преди четенето на Светото Евангелие.

Перголези, чието истинско име е Джовани Драги, умира от туберкулоза едва 26-годишен, две седмици след като е завършил „Стабат Матер“. Тя е отпечатана 13 години след смъртта му. Френският поет и философ Жан-Жак Русо оценява произведението като „Най-съвършения и трогателен дует, писан някога от композитор.“

 

Кои са изпълнителки на двата гласа?

 

Галя Симеонова /сопран/ е солистка на смесения хор на БНР и на елитния ансамбъл „GLI ACCORDATI“. Редовен гост на Мартенските музикални дни в Русе. Гастролира във Франция с оперните постановки „Сватбата на Фигаро”, „Травиата”, „Аида” и „Бохеми”. През 2016 г. е солист в „Тойота класик“ Тур – Оперни концерти с цигуларя Васко Василев и Памела Тан Никълсън в Азия, Малайзия, Индонезия. Възпитаничката на Националната музикална академия Галя Симеонова е носител на първа награда за солово пеене на Международния музикален конкурс в Ланголен (Англия), лауреат е на международни конкурси в Белгия, Швейцария и Турция.

 

Елена Механджийска /сопран/ е част от известната вокална солистична формация BELLA VOCE. Изявява се като солист на Софийска филхармония в кантатно-ораториалния, симфоничния, камерния жанр, както и в мюзикъли. Солистката на Националния филхармоничен хор Елена Механджийска дебютира на сцената на Софийска опера в ролята на Зигруне от „Валкюра“ на Вагнер, с която гастролира в московския Болшой театър. Участва в Гала опера концерти на Софийската и Русенската опера.

 

Стабат Матер“ на Перголези поставя особено високи изисквания и към диригента. А той е не кой да е, а дългогодишният диригент на най-известния български камерен ансамбъл „Софийски солисти“ – маестро Пламен Джуров. Завършил Българската консерватория с три специалности: пиано, дирижиране и композиция. Бил е генерален директор на ДО “Музика” и секретар на Съюза на композиторите. Заедно със “Софийски солисти”, той е гастролирал в над 30 държави от Европа и Америка и Азия. Много добър пианист, Пламен Джуров е носител и на редица награди за композиция и дирижиране. Осъществил е над 300 радио и телевизионни записи – с първи изпълнения на български и чужди автори. Като композитор има влечение към инструменталните жанрове. Пламен Джуров е професор по дирижиране в НМА „Панчо Владигеров” в София. Той е сред организаторите на Софийските музикални седмици, а от 2009 г. е – на Международния конкурс по композиция „София“. Пламен Джуров има минало и като професионален музикант в ДНА - Сливен, където две години отбива военна служба.

 

И накрая, но не на последно място, Великденският концерт на Сливенския симфоничен оркестър се подготвя в сътрудничество с малките музиканти от проекта „Музиката вместо улицата“ на цигуларя Георги Калайджиев. В България Калайджиев свири в престижния камерен ансамбъл „Софийски солисти“, в Германия – във Филхармоничния оркестър на град Гийсен, където сега живее и ръководи камерен ансамбъл „Студио Концертанте“.

Преди 15 години той и партньорката му Мария Хаушилд, с дарения от Германия, започват благотворителни акции за социално подпомагане на деца и семейства от ромския квартал „Надежда“ в Сливен. По-късно проектът „Музиката вместо улицата“ създаде своя музикален профил – школа със сливенски преподаватели. Преди 5 години с по-напредналите млади музиканти се сформира камерен ансамбъл. 450 деца са преминали обучение от началото на проекта. Шест са приети в музикални училища. В момента в музикалната школа 40 възпитаници учат цигулка, виола, пиано, чело, кларинет, тромпет, класическа китара. Тази годината децата от „Музиката вместо улицата“ изнесоха над 30 концерта в училища и детски градини в Сливен. Най-добрите възпитаници се представиха в концерти с камерен оркестър „Дианополис“, „Софийски солисти“, Софийска филхармония, в Германия и в сборен европейски детски оркестър с Парижката филхармония, за френското председателство на ЕС.

Всички произведения от програмата на великденския концерт сливенските симфоници ще свирят в общ оркестър с децата. Първата част на Третия концерт за цигулка и оркестър на Моцарт ще изпълни Вели Дормушев, от проекта „Музиката вместо улицата“.

На финала идва Симфония в ре мажор “La Veneziana“ на дълго демонизирания Антонио Салиери, считан за съперник и отровител на Моцарт. Тази история вече е доказано невярна, защото има повече свидетелства за сътрудничество между двамата композитори, отколкото за вражда между тях. Той пише опери за театрите в Париж, Рим и Венеция, които са изпълнявани в цяла Европа. Като капелмайстор в австрийския императорски двор, Антонио Салиери отговаря за музиката в придворната капела и е много търсен учител по музика. Негови ученици са Лудвиг ван Бетовен, Ференц Лист, Франц Шуберт, Франц Ксавер и много други.

Музиката на Салиери постепенно изчезва от репертоара през 19 век, до възраждането на славата му в края на 20 век. Твърдят, че този възобновен интерес се дължи донякъде на пиесата „Амадеус“ от Питър Шафър и филмовата версия на режисьора Милош Форман от 1984 година.

Билети за изключително интересното събитие могат да се закупят онлайн на epaygo.bg и на касата на зала „Сливен“ (10:00-13:00, 15:00-17:00).

Информация: slivensymphonyorchestra.com