Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Боядисахме великденските яйца! В работилницата на Общината всеки украси яйце за Възкресение

13 април 2023 16:35, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди около 1 година, брой четения: 261
в-1

Разнообразни техники за боядисване и украса предизвикаха интереса на десетки деца и възрастни към работилницата за великденски яйца, организирана от Общината.

Топлите яйца пристигнаха с контейнери по обяд на Велики четвъртък и бяха разпределени по майсторските маси пред сградата на Общината. Според традицията, първите яйца бяха топнати в червената боя. След това от Гимназията по хотелиерство и туризъм поднесоха изненада с естествен оцветител от куркума, а шеф Маринов даваше подробни разяснения на любопитните посетители за различни способи на оцветяване. Уредниците от Регионалния исторически музей демонстрираха изящна техника за украса с восък и поясниха, че всеки елемент в нея носи символ. Аранжировка от специални материали направи екипът на крепостта „Туида“, показа и празнични яйца, облечени в плетени дрешки, и яйца от плъстена вълна. Двата вида, според големината, се изработват от 40 минути до 1 час, понякога – и за повече. От Националния музей на текстилната индустрия и Общинския детски комплекс събраха много малки помощници за боядисването на разноцветни яйца с памук и хартия. Децата и повечето възрастни си тръгнаха с яйце, което сами са украсили.

В работилницата се включи и кметът Стефан Радев. На съгражданите си и гостите на града той пожела здраве и много светлина в домовете им. „Нека се замислим за важните неща от живота ни, за нашите близки, семейства, родители. Да посетим възможно най-много приятели. Това прави животът ни пълноценен и пълен с положителни емоции. Нека си пожелаем символът на Възкресението да се въплъти във възкресение за по-добро на нашата държава, град, на всеки от нас“, каза той.

Община Сливен благодари на всички партньори, които подкрепиха работилницата за великденски яйца. Общината отправя благодарност и към учениците от Националната художествена гимназия „Д. Добрович“, които от 2017 г. досега създават част от общоградската празнична украса. За посрещането на Великден тази година те твориха заедно с деца от други училища, които участват в инициативата на гимназията „Аз обичам да рисувам“. Те изрисуваха макети на нови 30 яйца с цветовете, символите и знаците в българския тъкан текстил, които бяха добавени към украсата в Сливен в централната част на града, парковете „Юнак“ и „Асеновец“, кръговите движения.

Светли празници!

 

Снимки

в-2в-3в-4в-5в-6в-7в-8в-9в-1в-2в-3в-4в-5в-6в-7в-8