Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител участва в среща на заместник-министър Тодор Джиков с овощари от Югоизточна България

19 април 2023 16:22,
Излъчване: Област Сливен преди около 1 година, брой четения: 236
срещата днес

По инициатива на няколко асоциации на производители на плодове и зеленчуци, днес в Сливен се състоя среща на заместник-министъра на земеделието Тодор Джиков с овощари от Югоизточна България. Основна тема на срещата бе компенсирането на земеделските производители след масовото измръзване на овощни насаждения в края на месец март. Според потърпевшите, в някои случаи измръзването на овошките е на 100 процента.

Заместник-министър Джиков подчерта, че държавата ще направи всичко възможно максимално да подкрепи собствениците на пострадали овощни насаждения. Една от предприетите мерки е удължаване на срока за подаване на заявленията за компенсации. „Тежко е за един земеделец да види как буквално за една нощ целият му труд и цялата му година се провалят. Лично осъзнавам болката и проблемите на тези хора. Вярвам, че служебният кабинет, в наше лице, а и редовният кабинет, който ще встъпи след нас, ще направи всичко възможно, за да компенсира производителите и те реално да продължат дейността си. За съжаление, два програмни периода изтекоха, без да е направено нищо по-съвършено в посока обезщетение на земеделските производители у нас, за реално загубените доходи. Говорим за обезщетения за доходи, а не за обезщетения за инвестиции. А догодина тези хора ще трябва пак да продължат дейността си, както и да подсигурят средства за своето съществуване. Най-важното, за което сме тук днес, е да успокоим земеделските производители. Това, което направихме, е да увеличим сроковете за подаване на заявления за компенсации. Включително днес дадохме допълнителни разяснения на областните дирекции „Земеделие“ срокът за подаване на заявленията да бъде удължен минимум до края на седмицата“, коментира заместник-министър Джиков. Той добави още, че в Русенско, Бургаско и Сливенско пораженията са големи. „Първо трябва да се разбере обаче, че ресурсът е ограничен. Министерството и държавата не разполагат с толкова много средства. Затова е необходимо да се прецизират изключително добре реално измръзналите площи“, коментира Тодор Джиков.

По време на срещата днес бяха обсъждани и въпроси, свързани с напояването и директните плащания. Обявено бе, че в обвързаната подкрепа вече ще бъдат включени и насажденията, които все още не са плододайни, което е било пропуск досега.

В хода на дискусията земеделските производители поставиха и въпроса за снабдяването с ток в земеделските масиви. В Плана за възстановяване и устойчивост са включени възможности за изграждане на собствени соларни системи, чрез които да се получава независимо захранване. Но към момента голяма част от земеделските производители се захранват с електричество през трафопостовете на ВиК и „Напоителни системи“. Според тиражирани твърдения обаче, новият управител на ВиК – Сливен възнамерява да лиши фермерите от тази възможност.

„Това са крайно неверни твърдения“, заяви след срещата областният управител Минчо Афузов. „Напротив - постигнали сме съгласие с всички дружества с държавно участие, не само да не създават проблеми на земеделските производители при снабдяването с ток на обработваемите площи, а и да оказват пълно съдействие за намирането на най-добрите решения за присъединяване към наличните трафопостове“, категоричен бе той. „Това е част от усилията ни да намалим, поне отчасти, административните и логистични тежести, с които нашите производители се сблъскват“, коментира още областният управител.