Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Певчески конкурс „С песните на Йовчо Караиванов“ предстои на 29 април в Селиминово

28 април 2023 09:42, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди около 1 година, брой четения: 220
Konkurs-nadpqvane

Конкурс-надпяване „С песните на Йовчо Караиванов“ ще се проведе тази събота, 29 април, в сливенското село Селиминово. 26 певчески групи и 29 индивидуални изпълнители са заявили участие в тазгодишното, 12-о издание. Те са от областите Сливен, Ямбол, Бургас и Пловдив. Официалното откриване е предвидено за 10 ч.

Основната цел на конкурса е да стимулира възпроизвеждането на българската народна песен, да съхранява и разпространява песните на един от най-именитите изпълнители на тракийски песни - Йовчо Караиванов, който е родом от сливенското село.

Право на участие в надпяването имат индивидуални изпълнители – без ограничения на възраст и пол, както и певчески групи. Изпълненията могат да бъдат със или без съпровод, на един или няколко народни инструменти. Музика на плейбек не е разрешена. Задължително е една от двете песни да бъде от репертоара на Йовчо Караиванов. Предимство ще бъде и облеклото на изпълнителите в традиционна носия.

Тази година участниците ще бъдат оценявани от жури в състав: Деян Митев – директор на Ансамбъл за народни песни и танци – Сливен, доц. д-р Галя Петрова-Киркова – преподавател в катедра „Музикален фолклор“ при Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив и д-р Данислав Кехайов – фолклорист и народен певец.

За всички изпълнители се предвидени диплом и сувенир за участие, а отличените с първо, второ и трето място в съответните възрастови категории, ще получат парични награди. Ще бъде присъдена и специална награда на името на Йовчо Караиванов.

Организатори са Община Сливен, Кметството в Селиминово и местното Читалище „Светлина“ – 1926.