Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Заседава Областният съвет по условия на труд

28 април 2023 17:53,
Излъчване: Област Сливен преди около 1 година, брой четения: 267
заседанието днес

Първото за 2023 г. заседание на Областния съвет по условия на труд се проведе днес в Областна администрация Сливен.

Председател на Областния съвет е заместник-областният управител Антоний Андонов. В състава му влизат представители на регионалните структури на синдикатите, на работодателските организации и експерти от Областна администрация Сливен.

Дневният ред на днешното заседание включваше изслушване и дискусии по няколко теми: годишен отчет за дейността на Областния съвет по условия на труд за 2022 г., информация за състоянието на травматизма и професионалните заболявания в Сливенска област през 2022 г., анализ на резултатите от проверките на Дирекция „Инспекция по труда” Сливен през първото тримесечие на 2023 г., както и съвместното отбелязване на 28 април – Световния ден за безопасност и здраве при работа и Международен ден в памет на загиналите при трудови злополуки.

В рамките на заседанието директорът на ТП на НОИ в Сливен - Стефан Робето, представи информация за травматизма и професионалните заболявания в Сливенска област през 2022 година. За периода са декларирани общо 57 броя трудови злополуки, от които 43 бр. по чл. 55, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване – случили се по време на работа, и 14 бр. по чл. 55, ал. 2 - по време на обичайния път при отиване или при връщане от работното място. Броят на разследваните злополуки през 2022 г. е 17, от които една – с 6 пострадали лица при ПТП. Сред разследваните злополуки има 4 тежки, от които 3 смъртни, и 6 средно тежки – с множество фрактури, травми и травматичен шок. Сред причините за тежкия и среден травматизъм са: неспазване на правилата за безопасност при боравене с машини, неправилно транспортиране на машини, необезопасяване на скеле, рязко спиране или скачане от транспортно средство, подхлъзвания, както и няколко случая на насилие над служители при изпълнение на трудовите им задължения.

Директорът на териториалната дирекция „Инспекция по труда“ – Ирена Иванова, запозна участниците в заседанието с резултатите от проверките в област Сливен през първото тримесечие на 2023 година. Констатираните нарушения на трудовото законодателство за периода са общо 2293, от които 1125 броя - по здравословни и безопасни условия на труд. Съставените актове за нарушения на нормите на трудовото законодателство за здравословни и безопасни условия на труд са 78. Дирекция „Инспекция по труда“ – Сливен извършва планови проверки и такива по сигнали, като през 2023 г. фокус на плановите проверки са браншовете строителство и селско стопанство. Като най-големи проблеми Инспекцията по труда продължава да отчита нарушенията при сключването на еднодневните трудови договори в селското стопанство и работата без трудов договор в малките фирми - което лишава работниците от възможността за получаване на обезщетения при трудови злополуки. Сред основните приоритети в дейността на Инспекцията по труда остават стриктното прилагане на Закона за здравословни и безопасни условия на труд, както и законността при осъществяване на трудовите правоотношения.

Сред основните проблеми, изтъкнати от представителите на работодателските организации, бяха дефицитът на квалифицирана работна ръка и все по-ниското образование на наеманата работна сила, което се отразява и върху умението на персонала да вниква и да спазва инструкциите за безопасност и да опазва здравето и живота си на работното място.

Участниците в Областния съвет бяха единодушни, че в област Сливен има тенденция за влошаване на характеристиките на трудовия пазар, което се дължи преди всичко на ниската степен на образование и трудова мотивация.

В тази връзка заместник-областният управител Антоний Андонов припомни и тревожната статистика за броя на отпадналите от образователната система в област Сливен от началото на 2023 година – 283 деца и ученици. Той посочи, че според специалистите и педагозите, причина за тази негативна тенденция са липсата на мотивация за образование и заниженият родителски контрол. „Това за нас като Областна администрация е първостепенен проблем и абсолютен приоритет. Ще продължаваме да търсим възможности за промяна на ситуацията“, подчерта заместник-областният управител.

Днешното заседание на Областния съвет по условия на труд завърши с отдаване на почит пред паметната плоча на жертвите на трудови злополуки пред комплекс „Печ“, в което взеха участие г-н Антоний Андонов, представители на институции, синдикалисти, работодатели, общественици.