Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Изложбата "Пътят на Данте" ще бъде открита на 5 май от 17,30 ч. в галерия "Сирак Скитник"

04 май 2023 10:00, Връзки с обществеността
Излъчване: Община Сливен преди около 1 година, брой четения: 468
Изложбата "Пътят на Данте" в Сливен

Изложба-графика "Пътят на Данте" ще бъде открита на 5 май от 17,30 ч. в галерия "Сирак Скитник". Тя е част от програмата на Майските дни на културата "Сливенски огньове". Официалният повод за създаването на серия от графики, свързани с произведението "Божествена комедия" на италианския поет Данте Алигиери, беше 700-годишнината от кончината му през 2021 г., която беше отбелязана с различни културни събития не само в неговата родина, но и по цял свят. Експозицията включва серия литографии, посветени на песни от „Ад“, „Чистилище“ и „Рай“.

Особеното в тази изложба е, че напускаме зоната на двуизмерното и преминаваме в триизмерното пространство. На практика всяка от творбите има две състояния – реално, което зрителите могат да видят окачено на стените в галерията и виртуално – което може да се види чрез специално приложение през смартфон или таблет. Това става възможно, благодарение на колаборацията на Светослав Косев с двама колеги и приятели – Атанас Марков и Симеон Желев.

За проекта „Пътят на Данте“ Светослав Косев споделя: „Това са творби с добавена или обогатена реалност (Augmented reality AR). Това е още един начин да бъде надграден моделът на възприемане на едно графично изображение, което така или иначе има самостоятелно естетическо присъствие в експозиционната площ, с допълнителни композиционни елементи. Възможностите, които тази технология разкрива пред визуалните изкуства, дават нова насока в тяхното развитие и смятам, че добавената реалност може да промени облика на класическите художествени форми. Реших да доразвия тази идея и да съчетая две напълно противоположни на пръв поглед изразни средства. Едното от тях е базирано на класическата графична техника литография, а другото - на съвременната триизмерна графика. За основа на творбите са използвани моделирани в софтуер за триизмерна графика обекти и персонажи. В графичните отпечатъци са вплетени стихове от литературните произведения, които те илюстрират. Тъй като моделите, които са включени в двуизмерните графични отпечатъци, всъщност са триизмерно моделирани от мен обекти, това позволява третирането им и по чисто електронен способ. По този начин едно и също произведение е представено по няколко коренно различни начина. Това позволява на наблюдателя да получи различно впечатление за един и същи обект в различна визуална форма.“

В изложбата участват и ръчно изработени книги от Симеон Желев, както и калиграфия, написана от него, която е вплетена в графичните творби. Всяка книга е направена от срязан по специфичен начин отпечатък от серията литографии на Светослав Косев. Дизайнът на обложките е уникален за всяка една от книгите. Всъщност не всички имат обложки, поради която причина работата по тях продължава.

В изложбата в Сливен ще бъде представен и персонаж, използван в литографиите и добавените реалности, материализиран чрез 3D принт технология. В тази изложба ще бъде включено и едно ново произведение.

Добавената реалност в графиките на Светослав Косев може да бъде видяна от всеки, който изтегли на своя телефон или таблет приложението DanteAR, създадено от Атанас Марков от Google Play или App Store и сканира чрез него творбите.