Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Община Сливен подкрепя пострадалите и техните близки за качествен живот след инсулт

08 май 2023 08:00, Връзки с обществеността
Излъчване: Община Сливен преди около 1 година, брой четения: 156
---

Инициатива по повод 9 май – Европейски ден за информираност за инсулта, организират Община Сливен и Асоциацията за инсулт и афазия, като част от Националната кампания „Живот след инсулт“. Пред входа на Информационно-административно обслужване в сградата на Общината на 9 май ще бъде разположен щендер с информационни материали за заболяването.

Темата е израз на общите усилия обществото да възприеме различни гледни точки към сложните проблеми, в опит да бъде осигурен качествен живот на преживелите инсулт.

Според данни на Асоциацията, през последните години в България се регистрират 45 000 случая годишно. Смъртността при инсулт в България през 2021 г. е била 12%, а едва 65% от регистрираните случаи са били транспортирани от спешната медицинска помощ. Отнесени данните на 100 000 души, изоставаме средно с над два пъти спрямо други европейски страни. Това говори за недостатъчна работа свързана с първичната профилактика. Поради тази причина нашата Община, заедно с Асоциацията за инсулт и афазия, предоставя брошури и плакати със симптомите на инсулт, а те най-общо са три:

- Увисване на ъглите на устата;

- Изтръпване и слабост в едната ръка;

- Нарушения в говора.

Забелязвайки дори един от тези три симптома е разумно да се потърси незабавна помощ на тел. 112.

 

 

Данните за 2021 г. сочат, че приблизително 40 000 българи започват своя живот след инсулт. Към момента, по непотвърдени данни в България повече от половин милион души живеят с последствията от инсулта. Те ежедневно се сблъскват с множество проблеми – липса на адекватна информация, недостъпна среда, недостатъчен достъп до проследяваща медицинска грижа, липса на достатъчна по обем рехабилитация и терапия.

Допълнителна информация може да бъде потърсена от общинската администрация или разкрития от Асоциация за инсулт и афазия Национален телефон за подкрепа при инсулт 0700 11 404.

Използваме случая, да представим една съвместна инициатива на нашата община и Асоциацията за инсулт и афазия. На днешния ден стартира Регионалната група за взаимопомощ след инсулт в социалните мрежи. Всеки пострадал от инсулт, неговите близки и хората, които го обгрижват могат да се регистрират във Фейсбук групата на адрес: stroke.bg.sliven.help

Нашата община ще продължи да си сътрудничи с Асоциацията за инсулт и афазия. Заедно заставаме зад каузата животът след инсулт да бъде пълноценен, съзидателен, полезен за човека и обществото. Защото това е спасен живот, който заслужава да се живее пълноценно!