Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител бе гост на концерта по повод 90-годишния юбилей на Симфоничен оркестър Сливен

05 май 2023 22:17,
Излъчване: Област Сливен преди около 1 година, брой четения: 244
г-н Афуов по време на концерта, снимка Георги Ангелов

Областният управител Минчо Афузов бе гост на бляскавия галаконцерт по случай 90-та годишнина от създаването на Симфоничен оркестър Сливен, с който бяха открити и Майските дни на културата "Сливенски огньове".

В забележителното събитие освен сливенските симфоници участие взеха гост диригентът маестро Владимир Кираджиев и трима млади тенори - лауреати на Първия международен конкурс за млади тенори „Гласът на Камен“: Иля Сквирский, Русия, Кудайберген Абилдин от Казахстан и Анле Гоу от Китай. В концертната програма освен любими арии от опери и мюзикъли, бяха включени сюитата "Пер Гинт" от Е. Григ и изключително интересната "Българска рапсодия" от емблематичния сливенския диригент, композитор, музикант и музикален педагог Мишо Тодоров.

По случай юбилея Областна администрация връчи на Симфоничния оркестър - юбиляр специален плакет, както и поздравителен адрес от името на областния управител Минчо Афузов, в който се казва: “Преминала през много метаморфози и предизвикателства, историята на Симфоничен оркестър Сливен е изпълнена със светли образи и бележити имена на диригенти, оркестранти и солисти, разнесли славата на нашия град и на България по света. През последните години сцената на оркестъра се превърна в гостоприемно пространство за младите таланти не само на България, а и на Европа, в уважаван партньор на титуловани музикални звезди, оркестри и диригенти, но най-вече – в обичан културен институт, припознат като духовен ментор и съмишленик от родната сливенска публика.

Нека тези светли музикални традиции и стремежи продължават и занапред, нека бъдат неделима част от уникалния духовен профил на нашия град! И нека не забравяме, че високата музикална култура е важна и неделима част от задълбочената образованост - гаранция за достойно бъдеще и просперитет на града и на децата ни.

Скъпи сливенски музиканти, приемете сърдечните ми пожелания за здраве, сили и вдъхновение, за нови високи професионални постижения и вълнуващи срещи в света на възвишеното и красота с любимата публика!

Viva la Musica!“

Снимки

плакетът