Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Трапезни столове и как правилно да ги подберем

11 май 2023 08:57, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Без източник преди около 1 година, брой четения: 524
Трапезни столове и как правилно да ги подберем

Трапезарията е мястото, където всяко семейство прекарва доста време, заедно или по отделно. Освен за пиене на кафенце и хранене, това помещение може да се използва за работно място или дори за писане на домашни от децата.

В този ред на мисли не трябва да избираме столовете за кухнята само по уют и комфорт, но и за удобство за вършене на всички възможни дейности.

Оформлението на дома е отражение на нашето ежедневие и трапезарията не е изключение. Когато избираме столове и маси винаги взимаме предвид начина ни на живот, като например дали честно каним гости, колко дълго сме на масата и повече ли стоим на нея или прекарваме повече време на дивана, както и каква продължителност ще са събиранията ни. Затова избора ни на трапезни столове, трябва да отразява - как и колко често ще бъдат използвани те.

Столовете за трапезария и масата са най-важните елементи в това помещение. Освен, че трябва да се впишат хармонично с целия дизайн на дома ни, но трябва и да са удобни за продължително седене върху тях.

Например за класическите трапезарии с тежки дървени мебели са подходящи столове от масив. От друга страна за кухните с модерен дизайн са идеални столове от черна или сива пластмаса или метал. Актуални за съвременния дизайн са столовете на метална конструкция, както на конзола, така и на краката.

Освен всички тези неща, са важни и детайлите на трапезните столове, като например:

- меки или твърди седалки

- подлакътници

- материал и цветове на тапицерията и рамката

Ако не съобразим правилно, какво точно търсим, в крайна сметка рано или късно ще трябва да търсим алтернативи.

Задачата да се изберат столове за трапезарията не е никак лесна, особено ако ще се закупуват отделно от масата. Да, това ще придаде индивидуален характер на стаята, но избора ще е труден, тъй като на пазара има огромен избор от модели и видове и това понякога обърква човек.

Има много начини за избор и те зависят основно от личния вкус и въображение.

Твърдите столове, като металните или дървените, са определено по-малко удобни, но ако се постави възглавница върху тях може да оправи този проблем. Те са изключително здрави и устойчиви на петна и лесни за почистване.

Тапицираните столове са доста удобни и пасват на почти всички модели маси, но лесно се замърсяват и трябва да бъдат актуализирани доста често.

Сгъваемите столове са просто традиционни столове, модифицирани да могат да се подреждат един върху друг и да спестят място по този начин.

Освен материала, дизайна също е доста важен. Възможностите са толкова много и това позволява да експериментираме спокойно. Просто трябва да се следва правилото, да има акцент върху дизайна на столовете за да се синхронизира с дизайна на масата и помещението разбира се.

Няколко полезни съвета:

* Много е важно, когато избираме столовете да не забравяме да пробваме дали ще могат да се съберат добре под масата. Няма да е много приятно и красиво ако решим да ги приближим плътно до масата и седалките им да не влизат изцяло.

* Когато се определя броя на столовете за трапезарията е добре да съобразим както размерите на масата, така и с факта, е да е удобно на всеки от човек до човек трябва да има разстояние минимум 30 см. Също така е добре да помислим и за разстоянието от стола до стената. Няма да е никак приятно, когато дърпаме стола да седнем винаги да се допира до стената или до някоя друга мебел.

* Преди покупка е добре да сме измерили свободното пространство, което сме предвидили и знаейки размерите и формата на трапезарията, много по-лесно ще се ориентираме, както за размера и формата на масата, така и за размера и броя на трапезните столове.

Източник на изображението : Pexels.com